piątek, 25 listopada 2016

Guacamole - pasta z awokado

Guacamole - czyli pasta z awokado. Jedno z najbardziej znanych dań  kuchni meksykańskiej. Odmian guacamole jest bardzo dużo, wszystko zależy od dodatków, a mogą nimi być pomidory, pietruszka i kolendra, cebula, papryka. Bazę natomiast stanowi awokado. Pasta świetnie sprawdza jako dodatek do wrapów, tacos, burrito i również świetnie smakuje wyjadana z miseczki nachosami. 
Moja rada: guacamole przygotowuje się bardzo szybko, nie róbcie pasty na zapas, gdyż awokado ciemnieje i pasta nie będzie wyglądała apetycznie.

Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok w połowy limonki
jedna mała czerwona cebula (wielkości orzecha włoskiego)
1 papryczka chili (nie musi być cała, w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
1 ząbek czosnku
2-3 pomidorki cherry
sól
pieprz

Awokado przekroić na pół, rozdzielić połówki przekręcając je w przeciwnym kierunku. W pestkę wbić nóż (delikatnie, to nie wymaga siły, jedynie ostrożności;) i wyjąć ją. Miąższ wydrążyć za pomocą łyżki i przełożyć do szklanej miseczki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule obrać i drobno posiekać. Papryczkę również posiekać. Pomidory i kolendrę pokroić.
Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki oraz pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. pięknie to wygląda, zwłaszcza na tych kolorowych talerzach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. często robię taką pastę, nie dość,że zdrowa, to jaka pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Guakalome :) Wiele o niej słyszałam, a jeszcze nie jadłam. Nie do wiary! Teraz nie mam już wymówek i muszę wziąć się za guakamole. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadamy wręcz za guacamole <3 super smakuje grzankami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. znam od dawna, ale będą dzieckiem mama nazywała to "masełkiem z awokado", oczywiście w domu nie dawała chili. Dopiero później bardzo się zdziwiłam, że to tajemnicze guacamole to coś, co od dawna robiła moja mamuśka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to bywa z różnymi przepisami - czasem robimy to w domu od dziada-pradziada, a później się okazuje, że inne kraje mają to jako danie narodowe:) albo lepiej - że to przepis słynnej restauratorki MG:))

      Usuń
    2. dokładnie jest tak samo z jej schabowymi, moczenie schabu w mleku znane było zanim ona się urodziła :)

      Usuń

Drukuj