poniedziałek, 21 listopada 2016

Pierogi z mięsem


W ilu domach był w niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów. U nas akurat  nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;)

Polecam również inne przepisy na pierogi

 

 Pierogi z mięsem


Składniki (na ok 35 sztuk):
2 szklanki mąki
2/3 szklanki gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
300g ugotowanego mięsa wołowego
1 duża cebula
250g pieczarek
3 łyżki oleju
ok pół szklanki bulionu
1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta
szczypta majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
sól

Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż płyn odparuje.
Mięso zmielić, dodać cebule i pieczarki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
Podawać z podsmażoną na złoto cebulką.
Smacznego!





12 komentarzy:

  1. Pięknie podane :) z wołowiną jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie po rosole często robi się właśnie pierogi czy naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, pyszny ten farsz zarówno do pierogów jak i krokietów czy napsztecików.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto ich nie lubi? Ja tam uwielbiam niesamowicie. W ogóle każde pierożki :) jednak takie domowe z mięsem nie mają sobie równych. Wspaniały smak. Farsz pierwsza klasa. A jak apetycznie podane. No to zasiadam do stołu :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. tym razem był żurek :) a Twoje pierogi wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas nigdy mięsko z rosołu nie zostaje bo wszyscy bardzo je lubią :-D ale pierogi wyszłoby z tego pyszne :-P

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie rosół w niedziele musi być! Ale faktycznie czasem mięso zostaje i trzeba go jakoś spożytkować. Pierogi to super pomysł na jego wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj