wtorek, 6 grudnia 2016

Pieczony maślany kurczak z warzywami


Tydzień temu byłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko.

Składniki:
1 kurczak (ok 1,5kg, bez szyi i lotek)
1 kg ziemniaków
2-3 marchewki
2 szalotki
4 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
50g zimnego masła
olej do wysmarowania formy
oliwa
marynata:
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta curry
pieprz świeżo mielony
2 łyżeczki tymianku

Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew w słupki lub grube krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą.
Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) wysmarować olejem, włożyć kurczaka, wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Masło pokroić w plastry, połowę wyłożyć na kurczaka, przykryć i piec kolejne 30 minut. Do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok.
Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut, a następnie podawać.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ach, doskonały! Uwielbiam pieczonego kurczaka. A jak jest taki domowy, aromatyczny to już w ogóle ciężko się oprzeć takiemu daniu. Wygląda tak bardzo smakowicie :) Zasiadam do obiadu :D
    Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest zdecydowanie rewelacyjny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, uwielbiam drób, podoba mi sie ten pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być naprawdę dobre!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, pysznie pachnie i smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie połączenie musi smakować nieziemsko! Oj, zjadłabym taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie połączenia są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj