piątek, 9 grudnia 2016

Warsztaty Drób na świątecznym stole

„Drób na świątecznym stole” – pod takim tytułem odbyły się warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć w ubiegłym tygodniu. Celem spotkania, organizowanego z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, było uzmysłowienie uczestnikom, jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat. W dyskusji wzięli udział eksperci. Lekarz weterynarii - Aleksandra Porada opowiedziała o produkcji drobiu oraz etapach kontroli, dietetyk - Anna Jelonek przybliżyła nam rolę mięsa drobiowego w diecie. Gościem specjalnym była znana aktorka Małgorzata Ostrowska-Królikowska.

Podczas dyskusji uzyskałam odpowiedź na nurtujące mnie od dawna pytanie: czy mięso kurczaka jest zdrowe, czy nie zawiera hormonów, antybiotyków. Otóż od 10 lat stosowanie hormonów jest całkowicie zakazane, a podawanie antybiotyków odbywa się jedynie w przypadku wystąpienia choroby i pod kontrolą weterynarza. Rozwiało to moje wątpliwości, więc teraz częściej będę sięgać po mięso drobiowe ze sklepu. Kolejny poruszony podczas dyskusji temat dotyczył mycia mięsa. Czy kupione w sklepie mięso albo tuszki drobiu należy myć przed przyrządzaniem. Zdaniem Pani Aleksandry, nie jest to konieczne, a nawet nie wskazane, gdyż podczas mycia bakterie mogą się znaleźć na gąbce, kranie, ściankach zlewu. Wystarczy wyjąć mięso z opakowania i poddać obróbce cieplnej.

Sama teoria jednak to za mało, dlatego chętnie przystąpiliśmy do części praktycznej, prowadzonej przez znanych szefów kuchni: Jakuba Streuermarka oraz Marka Kropielnickiego. Przygotowywaliśmy 3 dania: wolno pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie, eskalopki z kurczaka w bekonie z selerowym puree oraz popcornem, kurczaka z grzybami w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Póki kroiliśmy smażyliśmy, siekaliśmy, gotowaliśmy, w piekarniku rumienił się indyk pieczony w całości z nadzieniem z pęczaku, kolendry i wątróbki. Po wspólnym gotowaniu tradycyjnie wszyscy zasiedli to stołu, by cieszyć podniebienie pysznymi daniami.

Po więcej informacji na temat mięsa drobiowego, jego właściwości można znaleźć na stronie www.dobrydrob.pl. Znajdziecie tam również krótki film animowany o faktach i mitach związanych z mięsem drobiowym.

Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z warsztatów.*











*zdjęcia dzięki uprzejmości Organizatora

7 komentarzy:

  1. Ooo widzisz... Też przydałyby mi się taki informacje. Człowiek już nie wie co ma robić i co jest zdrowsze. Staram się nie kupować mięsa w sklepach, zwłaszcza supermarketach. Jeśli już to ze sprawdzonych sklepów mięsnych.
    Co do hormonów to tu też zdania są podzielone.
    Najpewniej czuję się, gdy mam możliwość kupienia drobiu od znajomych ze wsi, którzy sami hodują kaczki, kury, indyki, które mają dostęp do świeżej trawy i są karmione sprawdzonymi paszami.
    Pozdrawiam. Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe źródło informacji nam zaprezentowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak już chcemy imożemy sobie czasem pozwolić na jakieś mięsko to właśnie jest to drób i w tak ciekawy sposób podany musi być naprawdę pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak te wszystkie dania pięknie sie prezentuje, aż żal byłoby jeść

    OdpowiedzUsuń
  5. To było bardzo ciekawe spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne warsztaty, z myciem mięsa słyszałam ale jakoś tak nie potrafiłabym takiego nie oczyszczonego od razu dawać obróbce. Poza tym ja zawsze deski wyparzam w zmywarce

    OdpowiedzUsuń

Drukuj