poniedziałek, 13 lutego 2017

Domowa tortilla

 

Niedawno zachęcałam Was do upieczenia carnitas. A dziś zachęcam do zrobienia domowych tortilli, w które to można owe mięsko wraz z innymi dodatkami zawinąć. Kolejny raz zagniotłam ciasto korzystając z mojego sprawdzonego przepisu i się nie zawiodłam. Jedynie olej zamieniłam na smalec, ale ciasto wyszło tak samo elastyczne i miękkie. A jeśli dorzucicie do ciasta szczyptę papryki, tortille zyskają dodatkowy smak i kolor (następnym razem tak zrobię:)

Składniki:
2 szklanki mąki (dałam typ 650)
0,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki smalcu lub oleju
160ml gorącej wody

Do wody wsypać sól, włożyć smalec lub wlać olej, wymieszać. Mąkę przesiać. Wodę wlać do mąki i wyrobić gładkie miękkie ciasto (ciasto po wyrobieniu przypomina plastelinę). Z ciasta uformować kulę, przykryć folią i odstawić na ok godzinę, by odpoczęło.
Następnie ciasto podzielić na 8 kawałków. Każdy uformować w kulkę, odłożyć na 15 minut, a potem rozwałkować bardzo cienko na okrągły placek o średnicy ok 25-26cm.
Patelnię mocno rozgrzać, kłaść tortille, smażyć kilkanaście sekund, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a od spodu na ciasto będzie miało brązowe plamki, następnie odwrócić, smażyć jeszcze kilkanaście sekund.
Usmażone placki układać na talerzu, a każdy przykryć ściereczką spryskaną wodą. Zapobiega to wysuszeniu placków.
Tortille można przechowywać w lodówce owinięte wilgotną ściereczką i folią.
Smacznego!






9 komentarzy:

  1. ale smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja od kiedy "nauczyłam się" robić domowe te kupcze z ogromną listą składników omijam szerokim łukiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam nieraz i muszę skusić się na tę z Twojego przepisu. Ależ musi być pyszna :) A tak poza tym: piękne zdjęcia. Pozdrowionka poniedziałkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale wstyd Nigdy sama nie robiłam Zawsze kupuje a jak widać wcale nie jest tak trudno Pysznie się prezentują Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do zrobienia. Naprawdę nic w tym trudnego, każdy sobie z nimi poradzi:) ciasto jest przyjemnie elastyczne, dobrze się wałkuje.

      Usuń
  6. ależ apetycznie wyglądają na ostatnim zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa jest najlepsza... w tych gotowych czuć "chemię" i czasem bywają gumowe ;/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj