wtorek, 21 marca 2017

Budyń marchewkowy

 

Stało się! Mamy wiosnę:) Czuję ją już nawet w powietrzu, wyczuły ją już krokusy i przebiśniegi, a nawet żurawie i bociany. I choć wiosen mamy 3 - meteorologiczną, astronomiczną i kalendarzową, to odważyłabym się stwierdzić, że jest i czwarta, ta realna, słoneczna i ciepła, wypełniona szczebiotem ptaków i nabrzmiałymi pąkami na drzewach, stukaniem obcasów na chodnikach i uśmiechem ludzi dookoła nas. Tęskniliście za wiosną? Jak ją powitacie? Może pysznym budyniem marchewkowym z nutą pomarańczy i cynamonu. Gęsty i aksamitnie kremowy, przyjemnie słodki i tak smakowicie pachnący. Mnie najbardziej smakował lekko ciepły, ale być może na zimno również jest pyszny - nie dane mi było jednak tego sprawdzić;)
Marchewka jest bohaterką kolejnej edycji Lubelskiego kociołka, dlatego szukajcie innych marchewkowych propozycji na blogach koleżanek z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej, one na pewno przygotują coś pysznego:) 
W tej edycji Lubelskiego kociołka udział biorą:
Marta
Dorota
Małgosia
Agnieszka

Składniki (na 2 porcje):
250ml mleka
1 marchew (ok 150g)
1-2 kostki białej lub karmelowej czekolady
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z pomarańczy
2 łyżeczki dżemu pomarańczowego
cynamon

Marchew obrać, pokroić w półtalarki. 200ml mleka zagotować, do mleka dodać marchew i skórkę pomarańczy, gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Mleko z marchewką zmiksować blenderem na gładki krem, dodać czekoladę i wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła (1 kostka wystarcza, ale jeśli lubicie bardziej słodkie desery, to można dodać 2 kostki). 
Mus mleczno-marchewkowy ustawić na małym ogniu. Pozostałe mleko połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do musu, mieszać, aż zacznie bulgotać i powstanie gładki jednolity budyń. Budyń przełożyć do miseczek, na wierzchu każdego wyłożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego, oprószyć cynamonem.
Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Budyniu marchewkowego jeszcze nie jadłam, ale wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam pudding dyniowy oraz marchewkowy z dodatkiem soku pomarańczowego i gwarantuję, że to jest pyszne! Idealny deser dla naszych najmłodszych pociech. Na pewno o wiele zdrowsze, aniżeli kupny!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam budyń jak i i ten ciekawy pomysł na marchewkowy smak niezwykle mi się podoba! Ekstra :)
    Muszę taki zrobić niebawem. Pysznie i apetycznie :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow! To dopiero zaskoczenie dla mnie! Koniecznie musze wyprobowac Jestem totalnie zaintrygowana Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. budyń marchewkowy? Wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie wyobrażam ten smak :) Przepięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda tak słonecznie, a przepis kusi by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze robimy z soku marchewkowego ale taki sposób też musimy wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. jak to się stało, że go przeoczyłam u Ciebie to się sama zastanawiam. Wygląda fantastycznie, i z pewnością tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie bym skosztowała:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. chętnie bym skosztowała:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj