czwartek, 30 marca 2017

Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym


Szukacie pomysłu na obiad, który pokochają dzieciaki i dorośli nie odmówią dokładki? A co powiecie na kotlety z siekanego fileta drobiowego?
Te kotleciki posmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Soczyste, delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach. To potrawa, która w zależności od przypraw zmienia swój charakter: wielbiciele czosnku mogą dodać kilka ząbków więcej, miłośnicy ostrych smaków niech dosypią szczyptę chili. Kotlety można podać tradycyjnie jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami i surówką, można również potraktować je jako sytą przekąskę i zajadać zanurzając w ulubionym sosie. Ba, świetnie się sprawdzają również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy.


Składniki (na 8 kotletów):
300g filetu z kurczaka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 kopiasta łyżka majonezu
1 łyżka maki
1 jajko
sól
pieprz czarny
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona)
szczypta tymianku
olej rzepakowy do smażenia

Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Jeśli jednak bardzo się nam spieszy, można pominąć marynowanie.
Następnie dodać jajko, mąkę, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać płaskie kotlety (jak racuchy), smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.
Smacznego!


Do smażenia kotletów i innych dań używam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek.


8 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam kiedyś o kotletach drobiowych siekanych, ale nigdy takich jeszcze nie robiłam. Pyszne! Rewelacyjnie się prezentują. Z chęcią skosztowałabym tego dania.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również lubię bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiamy, dorzucam jeszcze ser :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serem też robię, ale tym razem postawiłam na wersję "uboższą" w składniki, ale nie w smaku;)

      Usuń
  5. Podobne kotleciki nasza babcia często robi :) Zawsze wszyscy się nimi zajadają :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj