poniedziałek, 15 maja 2017

Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem


Kolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. 

p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie!
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem

Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem

Składniki:
250ml naturalnego jogurtu
3 małe jajka
150ml oleju
sok i skórka otarta z cytryny
1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru)
2 szklanki mąki
1 kopiasta łyżka kakao
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki pokrojonego rabarbaru

kruszonka:
1/4 szklanki ksylitolu
40g masła
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

Jogurt (1 łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać.
Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35min. w temp. 160stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić najpierw w blasze, następnie przenieść na kratkę.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. ależ pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie :) Daj kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna rabarbarowa pora - cytuję słowa piosenki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasta jogurtowe na wszelkie sposoby.
    Ten przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
    No i ten rabarbar!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ciepło z lodami...? Wołami by mnie nie oderwali! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż trudno byłoby się powstrzymać aby nie wyjeść tej kruszonki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urocze :) Rabarbar jest super do ciast!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam Twoje jogurtowe w każdej wersji!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj