poniedziałek, 22 maja 2017

Surówka z młodej kapusty



Kapusta rządzi nie tylko na straganach:) Przez ostatni tydzień rządziła też w mojej kuchni. I jak zawsze zabrakło mi nie pomysłów, lecz czasu, żeby zrealizować wszystkie wymyślone dania z nią w roli głównej. W najbliższym czasie więc spodziewajcie się kilku przepisów na młodą kapustę. 
Do obiadu polecam taką prostą surówkę z młodej kapusty z marchewką. Doprawiona szczypiorkiem, koperkiem, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika - pycha! Można dorzucić pokrojoną w paski paprykę, ale i bez niej surówka smakuje rewelacyjnie.

Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
2 nieduże młode marchewki
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
sól
cukier
sok z cytryny
olej lniany lub oliwa

Kapustę poszatkować. Lekko posolić i posypać cukrem, ugnieść w rękach, żeby zaczęła puszczać sok.
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Szczypiorek i koperek posiekać.
Warzywa skropić sokiem z cytryny, polać olejem i wymieszać.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam surówkę z młodej kapusty.
    Nie jadłam jeszcze w tym roku! Nadrobię niebawem zaległości.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ech właśnie czas to jest to czego mi zawsze w kuchni za mało :) a surówka prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka lekka i delikatna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam surówki :) Wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można pysznie chrupać, chrupać i chrupać :D

    Przypominamy, że dzisiaj do jutra trwa u nas konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham młodą kapustkę! Coś cudownego w smaku :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mam ochotę chrupnąć z Tobą, zdjęcie baaaardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuje, ostatnio czytałam, że kapusta bardzo pozytywnie wpływa na układ trawienny :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj