piątek, 9 czerwca 2017

Croissant z jajecznicą i pomidorami



Wstawać, śpiochy, śniadanie czeka;)
Ja już dawno na nogach, obmyślam truskawkowe plany na weekend i chyba nawet wiem, co dobrego przygotuję na deser. Ale o tym ciut później, a na razie szybciutko pędźcie do kuchni, bo czeka pyszny maślany croissant z jajecznicą. I to właśnie jajecznica zasługuje na pochwały i zachwyty, gdyż smakuje wyśmienicie. Ot, żadna to filozofia usmażyć jajecznicę, pomyśli ktoś. Może i tak, ale TA jajecznica posiada pewien tajemniczy składnik, który sprawia, że jest lekka, delikatna w smaku. Dodatki do niej mogą być dowolne w zależności od stanu zaopatrzenia lodówki, np. szynka, szczypiorek, papryka, za każdym razem jednak smakuje pysznie.

To co, gotowi? No to patelnie w dłoń! 


Składniki:
1 duże jajko
1 łyżka śmietanki (lub łyżeczka śmietany 18%)
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
1-2 plastry szynki
1 łyżeczka masła klarowanego

do podania:
1 croissant
kilka pomidorków cherry
ćwiartka awokado
rukola

Jajko rozbić do miseczki, dodać śmietankę (lub śmietanę), sól, pieprz, rozkłócić widelcem. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do jajka, wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć, mieszając, aż cała będzie ścięta.
Croissant przekroić wzdłuż na pół, na jednej połówce położyć plastry awokado, jajecznicę, pokrojone pomidory, rukolę, przykryć drugą połówką rogala.
Smacznego!




14 komentarzy:

  1. croissant zawsze kojarzy nam się z czymś słodkim ale taka forma podania też jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też croissanty jem głównie na słodko, wersja z jajecznicą jest ciekawa, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię croissanty!
    W takiej wersji jednak nie znam!
    Pyszności!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajecznica i croissant to musi smakować super! Nigdy jeszcze takiego połączenia nie próbowałam, ale podoba mi się :)
    A jajecznicę ze śmietaną uwielbiam, jadam tylko taką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze jadłam na słodko i nawet by mi nie przyszło do głowy zjeść inaczej, ale myliłam się :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. croissant sam w sobie nie jest słodki, wiec bardzo dobrze pasuje do wytrawnych dodatków;)

      Usuń
  6. Smakowicie to wygląda, ale osobiście zjadłabym oddzielnie jajecznicę (ale bez szynki) i oddzielnie tego croissanta, najlepiej z masłem i dżemem - dawno już nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłam ciekawa jaki to patent, myślałam sobie "czy może to co ja?" :D:D zgadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A gdzie się podziała szynka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież jest:) kroimy w kostkę i mieszamy z jajkiem

      Usuń

Drukuj