poniedziałek, 5 czerwca 2017

Pasta alla norma (siciliana)



Lekki obiad w sam raz na piękny letni dzień. Pasta alla norma albo pasta siciliana to makaron z pomidorami, bakłażanem i serem. Ponoć tradycyjna pasta siciliana musi być posypana dojrzałym serem ricotta. Ja takiego serka nigdzie znaleźć nie mogłam, a zwykła miękka ricotta raczej nie nadałaby tego pożądanego smaku. W związku z tym postanowiłam trochę pokombinować i użyłam serka capri, który dzień wcześniej włożyłam na kilka godzin do solanki. Danie wyszło bardzo smaczne, a i serek sam w sobie też godzien polecenia;)

Składniki (na 2 porcje):
1 bakłażan (ok 300g)
1 puszka krojonych pomidorów
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
50g twardej słonej ricotty albo sera capri
sól
pieprz
bazylia
garść oliwek
200g makaronu (np. penne, rigatoni, fusilli)

Bakłażan pokroić w 1cm kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, z cebulą zeszklić na oliwie. Dodać bakłażan, smażyć często mieszając. Wlać pomidory, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 7 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną bazylią (może być mrożona).
W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić.
Makaron przełożyć do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerze. Posypać pokruszonym serem, oliwkami, listkami bazylii (nie miałam świeżej, więc posypałam młodą rukolą).
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne danie.
    Miałam dziś podobny obiadek :D
    Warto mieć takie pomysły na makaron.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak smakowicie. Jaka fanka makaronów chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przez moją pracę makarony często teraz u nas goszczą :) ten pomysł również mi się podoba, ponieważ mogę przemycić mężowi (tak, tak jemu - nie dziecku) warzywa, które już w postaci surówki czy warzyw na ciepło by nie zjadł.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj