piątek, 14 lipca 2017

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami

 
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
 
Ciasto "Leśny mech" podbiło serce niejednego blogera. Nie znam osoby, którą by nie zaskoczył niezwykły zielony kolor ciasta, a po pierwszym kęsie jego smak. Największe jednak zdziwienie wywołuje sam przepis, gdyż nie ma w nim żadnych sztucznych barwników, a soczystą zieleń zawdzięcza dodatkowi szpinaku. I tu po raz kolejny zaskoczenie, bo szpinak w cieście jest absolutnie niewyczuwalny.
Tym razem upiekłam ciasto w kształcie tortu, przekładając go delikatnym kremem serowo-śmietankowym z dodatkiem frużeliny. Cóż, wywołało efekt WOW zarówno wizualny, jak i smakowy:)
 
Polecam również inne przepisy na torty z kremem:
 
 

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami

Składniki:
ciasto:
200g świeżego szpinaku
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju rzepakowego
3 jaja
1 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
skórka otarta z cytryny

krem:
250 twarogu śmietankowego
50ml mleka
250ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru (dałam Diamant)
sok z połowy cytryny

frużelina:
300g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50ml wody

Dodatkowo: 
owoce do dekoracji
sok z połowy cytryny + 50ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych)

Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt.
Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać mąką. 
Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka".
Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć i pokruszyć, a ciasto przekroić na dwa blaty.

Przygotować frużelinę: owoce wymieszać z cukrem, gotować, mieszając, aż puszczą sok i staną się miękkie (ok 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do owoców i ciągle mieszając zagotować, aż zgęstnieje i powstanie frużelina (przypomina bardzo gęsty kisiel). Frużelinę ostudzić.

Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Twaróg i mleko zmiksować blenderem na gładki serek. Do serka dodać sok z cytryny, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach.  Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

Blat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć połowę kremu, na śmietanę wyłożyć kleksami połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby okruszki się trzymały. Z wierzchu udekorować pozostałym kremem i owocami.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać również w lodówce.
Smacznego!



Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami


 Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami







11 komentarzy:

  1. Piękny, z owocami jeszcze lepszy niż tylko z samym kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto :) Pięknie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteśmy ogromnymi fankami zielonych ciast szpinakowych i jarmużowych :D Wygląda pięknie i bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam go w nieco innej wersji.
    Jest po prostu genialny.
    Ach, zdecydowanie moje gusta. Chcę dziś taki zjeść! :) ...choćby kawalątek.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten tort jest zaskakujący ;)
    Pewnie na imprezie zrobiłby furorę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te torty za ich wygląd oraz smak!
    Dawno już nie jadłam, muszę nadrobić. Może w przyszły weekend sobie taki przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Ale ślicznie wygląda to ciasto ;)
    Zapraszam do mnie: https://s-makowicie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. w tym przepisie wykorzystałam zwykły twaróg śmietankowy (firmy Piaski, ale może być też każdy inny dobry twaróg). Można też użyć serka typu philadelphia, twój smak Piątnica, mascarpone albo przygotować serek labneh z jogurtu greckiego - wtedy nie dodajemy mleka, gdyż serki są już wystarczająco kremowe.

      Usuń

Drukuj