piątek, 18 sierpnia 2017

Sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików



Domowa spiżarka może jeszcze nie pęka w szwach, ale powiększa się z każdym dniem. Na półce obok krążków cukinii oraz różnego rodzaju ogórków właśnie ustawiłam kilka słoików słodko-kwaśnego sosu z cukinii. Będzie do makaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek.

Składniki (na 6-7 słoików 400ml):
2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej)
0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg cebuli
1 łyżka soli

zalewa:
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki wody

sos pomidorowy:
3 ząbki czosnku
200ml koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki)
0,5 łyżeczki curry
kilka gałązek tymianku
garść liści bazylii

Cukinie umyć, pokroić w ćwiartki, a następnie w 1cm kawałki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski.
Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę.
Warzywa wyłożyć do miski, wymieszać z solą, odstawić na 5-7 godzin.
Po tym czasie odcedzić i przełożyć do garnka.
Wodę, ocet i cukier zagotować, zalać warzywa, gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z koncentratem pomidorowym i ziołami i przyprawami. Pomidorowy sos dodać do warzyw, wymieszać i gotować jeszcze 5-7 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło.
Gorące warzywa nakładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Sos przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).
Smacznego!


#MyVictorinox



Zachowaj smak wakacji z Victorinox!




15 komentarzy:

  1. Właśnie tego szukałam do mojego nowego przepisu na bloga. Nie mogłam skomponować odpowiednich składników A Twój sosik stał się moją inspiracją do stworzenia odchudzonej wersji. Pozdrawiam :)
    https://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :D Zimą tylko worek ryżu, taki słoiczek i extra obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie sosy :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. miałam wielką ochotę zrobić kilka słoiczków takiego sosu, ale w tym roku muszę obejść się niestety smakiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, tak - to coś dla mnie.
    Bardzo lubię takie sosy. Super!
    Chętnie, chętnie się skuszę.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile mogę taki sos trzymać w piwnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do następnego sezonu stoi bez problemu, dłużej nie wiem, bo wolę co roku robić świeże zapasy;)

      Usuń
  7. hej hej ;) super przepis ;) mam tylko kontrolne pytanie, czy nie potrzeba pasteryzacji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pasteryzuję. Nakładam gorący sos od razu do słoików, wtedy nie potrzeba pasteryzacji.

      Usuń
    2. 20 kg sosu czeka na zimę :) dziękuję za przepis ;)

      Usuń

Drukuj