piątek, 29 września 2017

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym

 


Placek po zbójnicku czy placek drwala? A może po węgiersku albo po cygańsku? W każdym przypadku chodzi o placek ziemniaczany polany sosem z mięsem, grzybami, papryką. Nie ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak zawsze jest pyszne.
Moje grzybowe zbiory w tym roku są wyjątkowo udane. I choć nie noszę koszami borowików, jedynie raz w tygodniu koszyczek podgrzybków, a znalezienie rydzy pozostaje wciąż moim marzeniem, to i tak mam zapas suszonych grzybów na Wigilię. Podgrzybków wystarczyło też na przygotowanie sosu do placków po zbójnicku. Lepszych chyba nie jadłam;)


Składniki (na 4 porcje):
placki:
8 średnich ziemniaków
1 cebula
2 jajka
kopiasta łyżka maki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej do smażenia

sos:
300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka)
300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki)
1 cebula
1 marchew
1 szklanka bulionu warzywnego 
100ml śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
sól
pieprz
majeranek
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
olej do smażenia

do podania: kwaśna śmietana, koperek, natka pietruszki

Sos: cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Mięso pokroić w kostkę 2cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cebulę i marchew, podsmażyć, aż cebula zacznie się rumienić, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić. Grzyby dodać do mięsa, dusić razem 10 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną oraz pół szklanki wody, wsypać szczyptę soli oraz pozostałe przyprawy. Śmietanę wlać do mięsa, wymieszać, zagotować. Sos gotować 5 minut.

Placki: ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch. Smażyć na złoty kolor, odwrócić na druga stronę i również smażyć na złoto. Po usmażeniu placki można osączyć na papierowym ręczniku.

Sposób podania: na talerzu położyć placek, polać sosem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypany siekanym koperkiem i pietruszką.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) choć u mnie zawsze na pierwszym miejscu jest placem ziemniaczany z kwaśną śmietaną i cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda po prostu przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie. Z sosem grzybowym w dodatku. Narobiłaś mi ochoty na takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Porządny sycący obiad po ciężkiej pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu ten placek jest moim faworytem.
    Nie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
    Uwielbiam.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w domu mówiło się po węgiersku, a to dlatego, że pierwszy raz jedliśmy go w węgierskim Egerze i potem tale gościło w domu. Smaczne, sycą ce danie, oj chyba zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obstawiam, że placek po węgiersku jedzony w Egerze był z sosem z papryką;) Ale niezależnie od rodzaju sosu takie połączenie smaków jest wyjątkowo smaczne

      Usuń

Drukuj