czwartek, 14 grudnia 2017

Brukselka i gnocchi zapiekane z boczkiem


 
Lubię dania, które same się robią. Pachną na cały dom. A potem smakują tak, że mam ochotę wylizać talerz. Zapiekana brukselka z włoskimi kluseczkami tak właśnie smakuje. Chyba słyszę, że ktoś tu nie lubi brukselki? Spróbujcie! W tym wydaniu jest przepyszna. Gotowe gnocchi marki Hilcona bardzo ułatwiły mi przygotowanie, ale możecie też wykorzystać nasze rodzime kopytka, własnoręcznie zagniecione i ugotowane wcześniej.
Przepis podaję na nieco bardziej bogatą w smaki wersję, której niestety nie miałam możliwości zrobić zdjęcia. Wyobraźcie więc sobie, że z wierzchu są jeszcze posiekane orzechy włoskie;)

Składniki (na 3 porcje):
1 op. gnocchi 250g (u mnie Hilcona)
200g brukselki
70g wędzonego surowego boczku
200ml mleka
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
50g topionego serka
gałka muszkatołowa
pieprz czarny świeżo mielony
sól
tymianek
spora garść włoskich orzechów
3 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy

Piekarnik nagrzać do 190stC.
Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (ok 6-8 minut), odcedzić.
Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na patelni.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć gnocchi, brukselkę, posypać boczkiem.
Na patelni, na której smażył się boczek, roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać. Wlać 1/3 mleka, rozprowadzić, żeby nie było grudek, wlać pozostałe mleko, dodać serek i wymieszać na gładki sos. Doprawić startą gałką muszkatołową, pieprzem, posolić do smaku. Sosem wyłożyć na brukselkę i gnocchi. Posypać tymiankiem. Z wierzchu posypać posiekanymi orzechami i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 190stC.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ooo! Jaka fajna inspiracja. Bardzo chcę spróbować jak smakuje.
    Wygląda świetnie. Pychota!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim daniu każdy pokocha brukselkę :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj