środa, 20 grudnia 2017

Wigilia Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 2017



Przed Świętami wspólne spotkania i rozmowy maja swój niepowtarzalny klimat. Wspólnie tworzymy Aromat - magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Więc po raz trzeci wspólnie zebrałyśmy się na blogerskiej Wigilii. Tym razem spotkanie odbyło się w Szkole Artystycznej Wiesława Kuci, a program był wyjątkowo angażujący i ciekawy.
Szkoła to miejsce, w którym odbywają się przeróżne warsztaty. Dla nas Anna Kucia również przygotowała pokaz, podczas którego poznałyśmy sztukę robienia makaroników. Gotowanie syropu i ubijanie białek na bezę włoską, ucieranie mielonych migdałów z cukrem pudrem i białkami, wreszcie wyciskanie i suszenie makaroników, a następnie pieczenie i przekładanie czekoladowym ganache. Makaroniki wyszły mistrzowskie, teraz pozostaje powtórzyć je w domu;)




 

Jak każde tradycyjne spotkanie wigilijne nasze również odbywało się przy zastawionym stole. Każda z blogerek przyniosła ze sobą przygotowane danie. I tak na stole znalazły się śledzie z pomidorami i rodzynkami, sałatka makaronowa z tuńczykiem, paszteciki z kapustą i grzybami, śledzik pod pierzynką, kapusta z fasolą oraz kapusta z miodem pitnym i żurawiną, a na deser piernik, ciasteczka cynamonowe oraz tarta makowa. Na miejscu postanowiłyśmy też wykorzystać produkty od sponsorów i ugotowałyśmy kompot z suszu, kluski z makiem oraz sałatkę rybną z kukurydzą i groszkiem. Wyszło nam 12 potraw. Wszystko zgodnie z tradycją:) A nad śpiewaniem kolęd popracujemy przy następnej okazji:)



Pod koniec spotkania tradycyjnie zjawił się „Mikołaj” z prezentami. Wróciłam do domu z zapasem samych pyszności od:
 Colian – marki: Oranżada Hellena, Siesta i Appetita 

Dziękuję bardzo za tak hojne dary, będą w sam raz na nadchodzące Święta:)

Dziękuję również właścicielowi Szkoły Artystycznej za możliwość zorganizowania spotkania i Annie za przeprowadzenie warsztatów.

Zdjęcia: Małgorzata Łaniak, Olga Zalewska-Wenarska, Marlena Lalak-Skałecka




2 komentarze:

Drukuj