sobota, 6 stycznia 2018

Czekoladowy sernik ze śliwkami


Od lat konkuruję z teściową o tytuł Mistrzyni Serników:) Jej Isaura albo sernik z brzoskwiniami nie mają sobie równych. Ale i ja nie jestem w ciemię bita, szybko się uczę, a do tego opracowałam już swój sposob na pyszne serniki. I nieskromnie powiem, że tym czekoladowym sernikiem mogłabym wygrać niejedną konkurencję. Sernik smakuje kremowo-czekoladowo, jest wilgotny, a jednocześnie nie brakuje my lekkości. Dodatkową niespodzianką są aromatyczne śliwki z nutą rumu, a polewa z gorzkiej czekolady dopełnia całość. Jak cukierki "śliwka w czekoladzie", tylko w postaci sernika.
Jednym słowem sernik smakuje nieziemsko:)



Składniki:
spód:
150g ciastek digestives (lub innych pełnoziarnistych herbatników)
50g masła

masa serowa:
700g twarogu śmietankowego
200ml śmietanki 36%
150g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki tortowej (z małą górką)
150g śliwek kalifornijskich
50ml rumu/koniaku

polewa:
100g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
100ml śmietanki 30%

dekoracja: wiórki, kulki czekoladowe, perełki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2-3 godzin przed pieczeniem.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego należy przygotować szczelną tortownicę albo dokładni owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową. 

Spód: ciastka digestives zmielić, wymuszać z roztopionym masłem, żeby powstała kruszonka jak mokry piasek. Ciastka wysypać na dno tortownicy (22cm), równomiernie je ugniatając. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa serowa:
Śliwki pokroić, zalać rumem, zostawić na kilka godzin.
Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić dwukrotnie.
Czekoladę posiekać. Śmietankę gotować, zalać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się cała rozpuściła. Do twarogu dodać jajka, cukier, mąkę, zmiksować. Następnie wlać czekoladę i znów krótko zmiksować. Na koniec do masy wmieszać śliwki. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC z termoobiegiem.
Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy, do której wlać gorącą wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 140stC i piec jeszcze 40 minut. Masa na środku sernika ma być ścięta. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez godzinę, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Polewa: czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować, wsypać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Polewę lekko przestudzić. Wierzch sernika posmarować polewą, udekorować wiórkami, perełkami.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Upiekliście #ciastojakzobrazka i szukacie sposobu, jak sprytnie go pokroić? Można zrobić to nożem moczonym w gorącej wodzie, a można prościej - za pomocą nitki, jak na tym filmiku od #Beko. Wypróbujcie :)






Ciasto jak z obrazka



2 komentarze:

  1. genialny, i tak bardzo czekoladowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. I wręcz nieziemsko wygląda <3 U nas babcia jest mistrzynią serników w rodzinie ale nasza młodsza siostra próbuje jej dorównać :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj