niedziela, 21 stycznia 2018

Sernik królewski


Na ścianie w pokoju wisi zdjęcie. Uśmiecha się na nim, a Jej spojrzenie otula ciepłem. W kwiecistej chustce, z pajęczynką zmarszczek na twarzy. Zdaje się, że zaraz usłyszę Jej głos, z kubkiem herbaty usiądę na łóżku obok. I znów będzie mi opowiadać historie swojego dzieciństwa, śpiewać piosenki. Moja Babcia...
Tak bardzo bym chciała opisać, jaka była, przenieść na papier (nawet ten wirtualny) swoje wspomnienia o Niej, ale nie potrafię. Zbyt żywe są jeszcze emocje, a smutek ściska za gardło. Może kiedyś, ponoć czas leczy rany...
Dziś podzielę się przepisem na sernik, który jest z naszej rodzinie od lat. Lubiła go też Babcia, mówiła, że przypomina zaorane pole przyprószone śniegiem, a  goście prosili o przepis za każdym razem, gdy próbowali go podczas jakiejś rodzinnej uroczystości. 
Sernik królewski bowiem smakuje tak jak nazwa wskazuje - po królewsku. Różnie go nazywano: sernik trójwarstwowy, sernik z ciastem czekoladowym, ciasto sernikowe. Najczęściej u nas pieczony jest z rodzynkami, ale można też dodać skórkę pomarańczową lub wiśnie z kompotu. 
Ponadczasowy smak!


Polecam również inne serniki: 

Sernik królewski

Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
2/3 szklanki drobnego cukru
250g masła
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa serowa:
1kg twarogu półtłustego lub śmietankowego
50g masła (w temp. pokojowej)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok i skórka otarta z cytryny
opcjonalnie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do suchych składników, dodać śmietanę i zagnieść ciasto (jeśli będzie mocno się kleić, dosypać mąki). Z ciasta uformować 4 kule, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki.
Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać masło, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać rodzynki lub skórkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2 kawałki ciasta zetrzeć na dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na dnie formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180stC. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika, piec 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić przez godzinę przy uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



19 komentarzy:

  1. pysznie wygląda! dawno nie robiłam tego serniczka

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie ponadczasowy smak :)
    Moja babcia nie piekła serników, bo się ich bała. Robiła jedynie na zimno. Ale dzięki mamie mam przepis na sernik, od jej mamy, której nigdy nie poznałam. Szkoda, że nie mogłam spróbować jej wypieków. Ale piekę dokładnie jak ona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik na każdą większą okazję również jest specjalnością naszej babci i wszyscy go uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama piecze taki sernik z rodzynkami na każde święta <3 Znika bardzo szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. czy do ciasta nie dodajemy jajek?

    OdpowiedzUsuń
  6. witam, czy do ciasta nie dodajemy jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, w tym przepisie robię ciasto bez jajek. Można oczywiście dodać 1 żółtko, ale nie wpływa to za bardzo na kruchość ciasta

      Usuń
  7. Ile procentowa śmietana ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie każda się nada, byle była gęsta (nie śmietanka), ja zazwyczaj daję 18% albo 22%.

      Usuń
    2. Dzięki. Wesołych świąt 😊

      Usuń
  8. Rewelacja ... dziekuje za bardzo smaczny przepis sernika ... Ala

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny,wilgotny sernik,super przepis.😀

    OdpowiedzUsuń
  10. A na tradycyjną, prostokatną formę to przygotować 1,5 porcji tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam . Sernik wygląda przepysznie,czy można dać ser z wiaderka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być twaróg z wiaderka, ale warto, by miał dobry skład (bez skrobi, cukru itp). Np Piątnica, Wieluń, Hej, Regionalne smaki (z Lidla)

      Usuń

Drukuj