poniedziałek, 19 lutego 2018

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami


 
Słoneczny poniedziałek to dobry moment na rozpoczęcie akcji "Śniadanie". Przez najbliższy tydzień na blogu będą się ukazywać przepisy na ten najważniejszy posiłek dnia. Postaram się, aby przepisy były proste, a ich przygotowanie nie zajmowało dużo tak cennego zwłaszcza rano czasu. Taka jest chociażby dzisiejsza nocna owsianka z karmelizowanymi gruszkami i orzeszkami z tymiankiem. Najdłużej chyba mi zajęło przygotowanie gruszki, bo owsianka sama się robi, póki śpimy:) Tak jak muesli dra Birchera, ale o nich jeszcze Wam opowiem. 


Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich
200ml naturalnego jogurtu ( u mnie domowy)
1 nieduża gruszka
garść orzechów (np. nerkowce)
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
szczypta listków tymianku (najlepiej świeżych)

Płatki wymieszać z jogurtem, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Gruszkę umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić miód z sokiem z cytryny, włożyć gruszkę i obsmażyć kilka minut z obu stron. Gruszkę wyłożyć na owsiankę, a do miodu dodać posiekane orzechy i tymianek, ciągle mieszać, żeby orzechy były cale pokryte miodem. Orzeszki również wyłożyć na owsiankę.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Miałam takie wrażenie, że odeszliśmy niegdyś od owsianki, która była traktowana jako jedzenie dla ubogich. Na szczęście, bo bardzo duże wartości odżywcze posiada owies, nastąpił bardzo duży nacisk przez dietetyków (przede wszystkim tych z zagranicy, gdzie świadomość tego co się je jest zdecydowanie wyższa), żeby ponownie spożywać owsiankę jako posiłek startowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedzenie owsianki wyniosłam z domu, a teraz szczególnie cieszy mnie, że ostatnimi czasy co raz więcej osób docenia jej wartości odżywcze

      Usuń
  2. ale smakowite danie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ale mi się spodobała ta nocna owsianka.
    Super, z chęcią bym ją przetestowała.
    Jak zwykle - pysznie.
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie jogurt?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj