niedziela, 18 lutego 2018

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad



Jak ja się cieszę, że wreszcie dorwałam czerwone sycylijskie pomarańcze! I to jeszcze są tak bardzo  blood, że jak nawet chciałam znaleźć jakąś pomarańczową do kontrastu, na około 10 przekrojonych tylko jedna była mniej krwista.
Ponoć sycylijska sałatka z czerwonych pomarańczy to klasyka włoskiej kuchni. I niech Was nie odstraszy połączenie pomarańczy z cebulą - całość jest bardzo zgrana i smaczna. Od siebie dołożyłam grillowany ser halloumi (no i co, że to greckie klimaty;), który też dobrze wpasował się smakowo w całość.


Składniki (na 2 porcje):
4 czerwone sycylijskie pomarańcze
2 mała czerwona cebula
garść oliwek
4 plasterki sera halloumi
garść listków bazylii, pietruszki lub rukoli
świeżo mielony pieprz
oliwa

Pomarańcze obkroić ze skórki i pokroić w plasterki, ułożyć na talerzach.Cebulę obrać i pokroić w jak najcieńsze piórka, ułożyć na pomarańczach. Oliwki pokroić (opcjonalnie), rozłożyć na sałatce. Posypać umytymi liśćmi bazylii/rukoli lub posiekaną natką pietruszki. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, skropić oliwą.
Ser zgrillować na patelni, ułożyć na sałatce.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pomarańcze i halloumi - ja nic więcej do szczęścia nie potrzebuję! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie :) Nie miałam jeszcze okazji próbować takiej sałatki, ale przyznaję, że jestem ciekawa jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj