wtorek, 13 marca 2018

Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym

 
Ptasie Radio znów nadaje. Z samego rana słucham audycji, w której co chwila puszczane są najnowsze hity sióstr sikorek. Czekam na kolejny przebój szpaków. Żadnej polityki, żadnych sporów, żadnych reklam. Radio doskonałe;)
Wobec tego gołąbki na obiad to dobry pomysł. Tym bardziej, że są to gołąbki leniwe. Lenistwo podczas ich przygotowania polega na tym, że nie muszę zawijać je we wcześniej obgotowane liście kapusty. I chyba tylko na tym, bo kapustę jednak trzeba pokroić, obgotować, rozdrobnić blenderem. 
Smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką.

 
Składniki (na 6 porcji):
600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
1 cebula
100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków)
500g kapusty (ćwiartka niedużej główki)
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
 
sos:
1 cebula
500ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz
2 ząbki czosnku 
pęczek natki pietruszki
ziele angielskie
2 liście laurowe
Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem, gotować przez 5 minut, odcedzić. Gdy przestygnie, rozdrobnić blenderem lub posiekać drobno.
Ryż ugotować na półtwardo.
Cebulę drobno posiekać.  
Do mięsa dodać ryż, cebulę, kapustę, jajo, doprawić do smaku, wymieszać.
Formować okrągłe kotlety, obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na oleju.
Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię po tym, jak gołąbki przewrócimy na drugą stronę.
Przecier pomidorowy doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem.  Podsmażone kotlety zalać przecierem pomidorowym, dodać liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec duszenia posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
 
 

4 komentarze:

  1. gołąbki bez zawijania zawsze są lepsze :) mniej pracy a smak taki sam

    OdpowiedzUsuń
  2. leniwe gołąbki chętnie robię, ale w niedzielę miałam tradycyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach! Jak apetycznie wyglądają! Takie gołąbki zjadłabym z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze lubiłyśmy takie gołąbkowe pulpeciki :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj