niedziela, 8 kwietnia 2018

Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym

Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym

Świętowanie powoli dobiega końca, resztki jedzenia już zniknęły z lodówki. A że na żurek zawsze mamy ochotę, to postanowiłam znowu go ugotować. Przez wiele lat życia w Polsce przekonałam się, że co gospodyni, to inny żurek. Niektórzy gotują go na mięsnym bulionie, inni na wędzonce. Lubię, gdy żurek jest gęsty i aromatyczny, na prawdziwym zakwasie. Spotkałam też oszukane żurki, zakwaszane octem, w którym pływało ze dwa plasterki kiełbasy oraz ćwiartka jajka. Od takich żurków wolę trzymać się z daleka:) Sama najczęściej gotuję żurek na bulionie warzywnym, a zakwas wlewam razem z mąką, wtedy żur nabiera gęstości. Tym razem podałam go z sadzonym jajkiem przepiórczym. Mmmm, pyszny!

Polecam również:
 

Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym

 Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym 

Składniki:
500 ml zakwasu na żurek
1 marchew
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
400g białej kiełbasy
3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
 pieprz mielony
2 łyżki oleju
16 przepiórczych jaj


Marchew, pietruszkę i seler obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, seler w słupki. Do garnka wlać 1,5l wody, dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. 
Kiełbasę pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną oleju, dodać kiełbasę, smażyć kilka minut. 
Zakwas wlać do wywaru, wymieszać, dodać kiełbasę z cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka, dodać majeranek. 
Jajka podsmażyć na pozostałym oleju. 
Zupę wlać do talerzy, do każdego włożyć po 4 jajka.
Smacznego!

Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym





7 komentarzy:

  1. Zdecydowanie na żurek zawsze ma się ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm bardzo ciekawy wpis, na pewno w przyszłym tygodniu przetestuje, bo wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na żurek na domowym zakwasie to ja zawsze mam ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie kolorowe, apetyczne i takie proste :) Porywam przepis i pięknego dnia życzę!

    กำถั่ว
    Gclub

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie domowe żurki na takim przepisie są bardzo dobre :) Sama taki robię

    OdpowiedzUsuń

Drukuj