niedziela, 27 maja 2018

Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie)

 

Co można upiec na szybko, gdy dochodzi 20-ta? Miało być coś z rabarbarem, ale racuchy ze względu na wyrastanie ciasta nie wchodziły w grę. Wybór był też po części podyktowany zawartością lodówki: jajka, jogurt. Czyli muffinki;) Bazując na moim niezawodnym cieście jogurtowym, upiekłam najszybsze i najbardziej mięciutkie muffinki. Tradycyjnie, jak przy każdych muffinkach, potrzebna była jedynie miska i łyżka do mieszania ciasta, a całe przygotowania od momentu wyjęcia owej miski z szafki, do pierwszego kęsa, zajęło mi pół godziny. Ci, którzy śledzą moje relacje na instagramie, pewnie widzieli, jakie te muffinki były miękkie. Dlatego postanowiłam podzielić się przepisem i nawet jeszcze zdążyłam zrobić kilka zdjęć, wykorzystując dzienne światło. A wczoraj znów je upiekłam i pewnie upiekę jeszcze nie raz:) 

Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem



Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie)

Składniki:
2 jajka
200ml naturalnego jogurtu
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju (dałam kokosowy)
250g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka pokrojonego rabarbaru

Piekarnik rozgrzać do 170stC (termoobieg).
Cukier (oba rodzaje) i jajka roztrzepać, wlać olej, jogurt, rozmieszać łyżką lub rózgą. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać niezbyt dokładnie (pozostawienie grudek jest nawet wskazane;).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej włożyć pół łyżki ciasta, kawałki rabarbaru, przykryć pozostałym ciastem, z wierzchu rozłożyć pozostały rabarbar, wtapiając go w ciasto.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Moje muffinki były gotowe po 17 minutach.
Upieczone muffinki wyjąć, pozostawić do lekkiego przestudzenia na kratce.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Teraz na topie wszystko to co z rabarbarem lub truskawkami :D Pycha muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ten sezon truskawkowy, czas na takie babeczki idealny:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jogurtem zawsze wychodzą super, piękne ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze wychodzą z rabarbarem z własnej działki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar ma być surowy? Bo np.do tart się go podgotowuje, dzięki za odp 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowy. Kroję go w male kawałki, ok 0,5cm, zdąży się upiec razem z ciastem.

      Usuń

Drukuj