tag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post8312907596074949963..comments2024-03-27T13:55:51.512+01:00Comments on Obiad gotowy!: Ziemniaki z twarogiem i śledziem Julianna Bednarczukhttp://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-80968947771099982502017-04-08T13:34:41.331+02:002017-04-08T13:34:41.331+02:00Uwielbiam tatara śledziowego:)Uwielbiam tatara śledziowego:)Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-82423093832814934412017-04-08T13:34:02.803+02:002017-04-08T13:34:02.803+02:00Dziękuję za zgłoszenie, bardzo smakowicie się zapo...Dziękuję za zgłoszenie, bardzo smakowicie się zapowiada takie danie:)Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-80549303155958439482017-04-08T13:33:32.626+02:002017-04-08T13:33:32.626+02:00To musi być pyszne!To musi być pyszne!Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-69264741127767415472017-04-08T13:33:04.613+02:002017-04-08T13:33:04.613+02:00Dziękuję, wszystkie przepisy są bardzo apetyczne!Dziękuję, wszystkie przepisy są bardzo apetyczne!Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-74622379062299371752017-04-07T23:43:36.783+02:002017-04-07T23:43:36.783+02:00Moja propozycja to zdrowe, lekkie i smaczne śledzi...Moja propozycja to zdrowe, lekkie i smaczne śledzie z twarożkiem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto:<br /> <br />Składniki:<br />4 lekko solone filety śledziowe ala Matjas <br />500 ml mleka<br />200 g sera białego (twarożku)<br />3 łyżki jogurtu naturalnego<br />1 czerwona cebula<br />sok z cytryny, sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku<br />garść sałaty roszponki<br />kilka liści cykorii<br /><br />Pesto z jarmużu:<br />2 szklanki umytego jarmużu (tylko liście, bez twardej łodygi)<br />1 ząbek czosnku<br />2 łyżki płatków migdałów<br />70 ml oliwy extra vergine<br />sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku<br /><br />Filety śledziowe opłukać i moczyć w mleku przez kilka godzin. Osuszone śledzie pokroić na kawałki (najlepiej ukośnie). Biały ser wymieszać z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą, 3 łyżkami jogurtu naturalnego, sokiem z cytryny i doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wszystkie składniki jarmużowego pesto zmiksować w blenderze. Na półmisku ułożyć pokrojone śledzie, na środek nałożyć pastę z twarożku, z boku ułożyć sałatę roszponkę i cykorię. Sałatę obficie polać jarmużowym pesto.<br /> <br />Serdecznie pozdrawiam<br />Laura Przybyła<br />a763@gazeta.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-64569555957753625242017-04-07T21:36:14.111+02:002017-04-07T21:36:14.111+02:00Witaj :)
Przesyłam mojego wielkanocnego śledzia:
...Witaj :)<br />Przesyłam mojego wielkanocnego śledzia:<br /><br /><br />'Bonjour Matjas'<br /><br />składniki na 2 porcje:<br />-400 g filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO<br />-4 cebule<br />-6 ogórków kiszonych<br />-6 ugotowanych młodych ziemniaków w mundurkach<br />-250 g startej Goudy<br />-250 g jogurtu naturalnego<br />-4 łyżki musztardy Delikatesowej <br />-1 łyżka majonezu<br />-4 garści tymianku<br />-1 op. ciasta francuskiego<br />-mleko do namoczenia śledzi<br />-masło do natłuszczenia foremek<br /><br />przygotowanie śledziowego farszu:<br />1. Śledzie osuszam przez papierowy ręcznik, następnie kroję je w paski o szerokości 3 cm i zanurzam w mleku. <br />2. Cebule przekrawam na ćwiartki i kroję w paseczki, ogórki kroję w talarki. <br />3. Śledzie odcedzam z mleka i wrzucam do miski dodając pokrojoną cebulę i ogórki. <br />4. Zalewam wszystko dressingiem.<br /><br />przygotowanie dressingu do farszu:<br />1. Jogurt naturalny mieszam z musztardą delikatesową i odrobiną majonezu (proporcje wedle uznania).<br />2. Dodaję sporą ilość utartego w moździerzu tymianku i wszystko razem łączę.<br /><br />przygotowanie ogólne:<br />1. Foremki do mini bab smaruję masłem.<br />2. Ciasto francuskie dzielę radełkiem na pół (2 kawałki na 2 formy babowe). <br />3. Wykładam foremkę ciastem wywijając je na zewnątrz, tworząc kielich kwiatowy. <br />4. Dno ciasta nakłuwam widelcem. <br />5. Na spód ciasta wykładam startą Goudę, następnie wokoło i schodząc do środka kładę ugotowane wcześniej na osolonej wodzie młode ziemniaczki w mundurkach pokrojone w kostkę. Na to kładę kolejną warstwę startej Goudy, następnie nakładam śledziowy farsz, ponownie kładę warstwę ziemniaczków i posypuję wierzch Goudą. <br />6. Zapiekam w piekarniku do zarumienienia ciasta - 220 st 15/20 min. <br /><br />konsumowanie:<br />1. Urywamy kawałeczek po kawałeczku spulchnionych i przyrumienionych płatków ciasta z zewnątrz foremki.<br />2. Widelczykiem wybieramy ze środka ciągnący się pyszny, gęsty z aromatem tymianku śledziowy farsz z kawałkami młodych ziemniaczków, który rozpływa się w ustach :) Nie sposób oderwać się od tak przygotowanych śledzi! <br /><br />Smacznego :)<br />Agata Waksmundzka MANTIS-KITCHEN<br />modliszka201@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-69532378666567960102017-04-07T21:34:44.579+02:002017-04-07T21:34:44.579+02:00Witam. Przesyłam przepisy na pysznego śledzia.
Sał...Witam. Przesyłam przepisy na pysznego śledzia.<br />Sałatka śledziowa z rzodkiewką-<br />Składniki:<br />2 płaty matjasy lekko solonego w oleju rzepakowym Seko<br />3 średnie plastry czerwonej cebuli<br />4 rzodkiewki<br />15 jasnych winogron bez pestkowych<br />duża szczypta pieprzu<br />1 łyżka płynu od matiasów<br />Przygotowanie:<br />Winogrona myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Czerwoną cebule obieramy z łusek i kroimy w talarki, rozdzielamy na krążki.<br />Matiasy wyjmujemy z opakowania i kroimy w nieduże kawałki, wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i czerwoną cebulę. Winogrona odrywamy od szypułek i wkładamy do miski.<br />Posypujemy pieprzem i dodajemy płyn od solonych śledzi. Mieszamy.<br /><br />Zawijasy śledziowe z jogurtem<br />Składniki:<br />2 płaty matjasa lekko solonego w oleju rzepakowym Seko<br />1 suszony pomidor<br />1 plaster czerwonej cebuli<br />1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego z dużym czubkiem<br />4 połówki orzecha włoskiego<br />szczypta soli<br />duża szczypta pieprzu<br />koperek do dekoracji<br />połówki orzecha włoskiego do dekoracji<br />Przygotowanie:<br />Suszony pomidor wyjmujemy z oleju i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę. Połówki orzechów kroimy w drobną kosteczkę.<br />Do miseczki wkładamy jogurt naturalny, pokrojone warzywa i orzechy, pieprz, sól i mieszamy. Płaty matjasa wyjmujemy z opakowania, osuszamy i spinamy wykałaczkami tak aby powstał okrąg. Do środka wkładamy farsz.<br />Dekorujemy koperkiem i połówkami orzecha.<br />Odstawiamy w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.<br /><br />Zawijasy śledziowe z guacamole<br />Składniki:<br />2 płaty matjasa lekko solonego w oleju rzepakowym Seko<br />1/4 avokado<br />1 mały ząbek czosnku<br />1/4 małej czerwonej papryki<br />sok z cytryny do skropienia avokado<br />szczypta soli<br />duża szczypta pieprzu<br />Przygotowanie:<br />Avokado przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki. Miąższ wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.<br />Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa dodajemy do avokado, dodajemy też przyprawy i mieszamy.<br />Płaty matjasa wyjmujemy z opakowania i spinamy wykałaczkami tak aby powstał okrąg. Do środka wkładamy farsz i schładzamy.<br /><br /><br /><br /><br /><br />Renia Khttp://kuchennyswiat.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-42415188144138740172017-04-07T20:14:49.565+02:002017-04-07T20:14:49.565+02:00To i ja spróbuję swoich sił w konkursie :)
Tatar ...To i ja spróbuję swoich sił w konkursie :)<br /><br />Tatar ze śledzia<br /> <br />Składniki<br />6 płatów śledziowych z Beczki śledzi filetów z olejem wiejskim<br />6 mniejszych ogórków konserwowych<br />1 papryka konserwowa<br />250 gram pieczarek marynowanych<br />pieprz do smaku<br />natka pietruszki do dekoracji<br /> <br /> <br />Sposób przygotowania<br /> <br />Ogórki, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i przełożyć na durszlak do odsączenia. Płaty śledziowe pokroić w kostkę i również dać na durszlak, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Śledzie i warzywa konserwowe przełożyć do miski. Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie razem wymieszać. Na półmisku układać porcje w formie tymbalika. Na wierzchu udekorować natką pietruszki.Slodkababeczkakshttps://www.blogger.com/profile/17942645020809653658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-43366712810820630932017-04-07T19:02:32.271+02:002017-04-07T19:02:32.271+02:00Robię podobne - pyszne są! Powodzenia w konkursie!...Robię podobne - pyszne są! Powodzenia w konkursie!Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-47962751188291447752017-04-07T19:01:02.403+02:002017-04-07T19:01:02.403+02:00Sałatka w moim guście;) Powodzenia!Sałatka w moim guście;) Powodzenia!Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-2452580786524576232017-04-07T18:57:55.331+02:002017-04-07T18:57:55.331+02:00RODZYNKOWE ŚLEDZIE
Składniki:
- 8 filetów śledzi...RODZYNKOWE ŚLEDZIE <br /><br />Składniki:<br />- 8 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matijas SEKO<br />- 2 łyżki cukru<br />- 60 ml oleju rzepakowego<br />- 4 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny<br />- 4 łyżki koncentratu pomidorowego<br />- 3 cebule pokrojone w piórka<br />- 100 g drobnych rodzynek<br />- 2 listki laurowe<br />- kilka ziarenek ziela angielskiego<br /><br />Przygotowanie:<br />Pokrojoną cebulę zeszklić na gorącym oleju. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie,koncentrat pomidorowy, ocet lub sok z cytryny, cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1-2 min. Doprawić solą, pieprzem i cukrem- sos ma być słodko- kwaśny. Odstawić, żeby sos ostygł. Pokroić śledzie na kawałki i przekładać w szerokim słoiku warstwami na przemian z sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Wstawić słoik do lodówki i zapomnieć o nim na 3 dni. Po tym czasie można się już nimi delektować. Smacznego!<br /><br />Pozdrawiam<br /><br />Dorota J. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-83121433635234717632017-04-07T16:50:45.460+02:002017-04-07T16:50:45.460+02:00Sałatka śledziowa z awokado
Składniki:
2 filety ...Sałatka śledziowa z awokado<br /><br />Składniki:<br /><br />2 filety śledziowe lekko solone a'la Matjas SEKO<br />3 jajka ugotowane na twardo<br />ser żółty 100g<br />1 awokado<br />szczypiorek<br />majonez<br />sól i pieprz<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Śledzia przepłukać zimną wodą i pokroić w drobną kostkę. Jajka i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie dodać posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.<br /><br />Łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa może znaleźć miejsce na każdym świątecznym stole, jaki i na zwykłym rodzinnym obiedzie.<br />Smacznego! <br /><br />Pozdrawiam. JolaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-23806450181454884332017-04-07T09:22:56.415+02:002017-04-07T09:22:56.415+02:00Bardzo pomysłowe danie! Powodzenia:)Bardzo pomysłowe danie! Powodzenia:)Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-2517979498806861302017-04-07T09:21:39.029+02:002017-04-07T09:21:39.029+02:00Coś nowego dla mnie;) dziękuję za zgłoszenie!Coś nowego dla mnie;) dziękuję za zgłoszenie!Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-4594504999486876232017-04-07T09:20:48.745+02:002017-04-07T09:20:48.745+02:00Dziękuję za zgłoszenia i zdjęcia, życzę powodzenia...Dziękuję za zgłoszenia i zdjęcia, życzę powodzenia w konkursie:)Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-7056230401878912842017-04-07T09:20:11.210+02:002017-04-07T09:20:11.210+02:00Dziękuję za przepis i zdjęcie, życzę powodzenia w ...Dziękuję za przepis i zdjęcie, życzę powodzenia w konkursie!Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-18316630443500715732017-04-06T23:26:02.948+02:002017-04-06T23:26:02.948+02:00A KUKU!
Tartaletki z ryżem, kukurydzą, kalafiorem ...A KUKU!<br />Tartaletki z ryżem, kukurydzą, kalafiorem i śledziami a la Matjas SEKO<br /><br />Składniki:<br /><br />1 średniej wielkości kalafior<br />1 torebka ryżu (biały lub brązowy)<br />200 g filetów śledziowych a la Matjas (wcześniej odsolonych nieco w mleku) <br />1/2 puszki kukurydzy <br />1 cebula<br />3 ząbki czosnku<br />2 łyżki oliwy<br />2 łyżki masła<br />1 łyżka curry<br />szczypta soli<br />szczypta pieprzu<br />szczypta pietruszki (mam suszoną, domową)<br /><br />tartaletki z kruchego ciasta (można kupić gotowe lub upiec w domu i przechowywać w słoju – są idealne do podania szybkiej przystawki; można też upiec je z francuskiego ciasta – są równie dobre)<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy.<br /><br />Oliwę rozgrzewamy na patelni i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i curry. Smażymy 2 minuty. Wrzucamy ryż i znów smażymy 2 minuty. Dodajemy kukurydzę i rozdrobnionego śledzia. Przyprawiamy do smaku i podsmażamy 2-3 minuty.<br /><br />Mieszankę wykładamy na tartaletki.<br />Podajemy w towarzystwie ulubionego dipu, sosu lub solo – w każdej wersji takie przystaweczki smakują idealnie. :)<br /><br />Pozdrawiam!<br />Mirka<br />wawrzyniakmirka@gmail.com Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-19042514208970408052017-04-06T23:16:21.735+02:002017-04-06T23:16:21.735+02:00Kaszubski zylc ze śledzia
Składniki :
4 płaty fil...Kaszubski zylc ze śledzia<br /><br />Składniki :<br />4 płaty filetów śledziowych lekko solonych a'la matias Seko<br />2 ogórki konserwowe<br />zalewa z ogórków konserwowych<br />3 łyżeczki żelatyny<br />wywar warzywny<br />2 liście laurowe<br />2 gałki muszkatołowe<br />pieprz młotkowany<br /><br />Przygotowanie :<br />Śledzie moczymy w wodzie . Następnie opłukane płaty gotujemy około 15 minut w wywarze z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem młotkowanym. Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki, a wywar przecedzamy przez sitko.Do wywaru dodajemy zalewę z ogórków i rozrabiamy z żelatyną. Do miseczek układamy pokrojone ogórki i śledzie zalewamy żelatyną do stężenia.<br />Smacznego :)<br /><br />Jolanta Bałachowska<br />ecco39@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-28016719452713387052017-04-06T19:25:14.104+02:002017-04-06T19:25:14.104+02:00Kanapka ze śledziem
Składniki:
3 płaty śledziowe...Kanapka ze śledziem<br />Składniki: <br />3 płaty śledziowe lekko solone a’la matjas SEKO <br />3 kromki chleba żytniego<br />1 burak czerwony pieczony, starowany i wymieszany z 1 łyżka chrzanu tartego i kilkoma kroplami octu,<br />3 łyżki serka chrzanowego lub śmietankowego<br />świeże kiełki lub rzeżucha<br />Składniki sosu: <br />1 łyżki chrzanu tartego<br />1 łyżka śmietany 18%<br />1 łyżka serka ricotta<br />sol i pieprz do smaku<br />Wykonanie:<br />Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy. Chleb smarujemy serkiem, na to układamy tarkowane buraczki y dodatkiem chrzanu, na to układamy kawałki śledzia, następnie polewamy sosem i dekorujemy kiełkami lub rzeżucha.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02729380647597988719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-15482467032950074432017-04-06T19:24:43.663+02:002017-04-06T19:24:43.663+02:00Torcik ze śledziem
Składniki:
3 płaty śledziowe ...Torcik ze śledziem<br />Składniki: <br />3 płaty śledziowe lekko solone a’la matjas SEKO, <br />1/3 szklanki czarnych oliwek,<br />1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie,<br />świeże kiełki lub rzeżucha<br />pieprz<br />Wykonanie:<br />Filety śledziowe, oliwki oraz suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. <br />Foremkę (obręcz) ustawić na półmisku i po kolei nakładać warstwy śledzia, pomidorów i oliwek. Każdą warstwę posypać pieprzem i lekko ugniatać, aby szczelnie wypełniła foremkę. Na koniec zdjąć obręcz, a całość udekorować kiełkami.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02729380647597988719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-45475808493859141382017-04-06T18:51:17.557+02:002017-04-06T18:51:17.557+02:00Sałatka śledziowa w miseczkach z jabłek
Składniki...Sałatka śledziowa w miseczkach z jabłek<br /><br />Składniki<br />2 filety śledziowe lekko solone a'la Matjas<br />2 jajka<br />1jabłko<br />Cebula<br />Sól, pieprz<br />Szczypiorek<br />1 łyżka majonezu<br />1 łyżka jogurtu naturalnego<br />Jabłka kroimy na pół wykrawamy środki i kroimy w kostkę.Jajka gotujemy,kroimy w kostkę.Filety śledziowe , cebulę kroimy w kostkę.Wszystko razem mieszamy z jogurtem i majonezem.Doprawiamy solą i pieprzem.Nakladamy do miseczek z jabłek i posypujemy szczypiorkiem.<br />Smacznego.<br />Kulinarna Fantazja Gabihttps://www.blogger.com/profile/15008228302506429205noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-43156434501120548372017-04-06T18:12:36.267+02:002017-04-06T18:12:36.267+02:00Dziękuję za przepis, życzę powodzenia w konkursie!...Dziękuję za przepis, życzę powodzenia w konkursie!Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-7959446658305071172017-04-06T18:12:14.519+02:002017-04-06T18:12:14.519+02:00brzmi pysznie, zarówno wersja z kurczakiem, jak i ...brzmi pysznie, zarówno wersja z kurczakiem, jak i szpinakowa;)<br />Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-70016163962669269592017-04-06T13:15:12.794+02:002017-04-06T13:15:12.794+02:00Witam. Przesyłam przepis na pyszny tatar ze śledzi...Witam. Przesyłam przepis na pyszny tatar ze śledzia<br />Składniki:<br />2 filety śledziowe a'la matjas z oleju<br />2 średnie ogórki kiszone<br />mała cebulka<br />2 suszone pomidory<br />1 łyżka majonezu<br />1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów<br />1/4 łyżeczki soli i pieprzu<br />szczypiorek<br />Przygotowanie:<br />Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy je w drobna kostkę. Ogórki, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę-najlepiej, żeby były takiej samej wielkości jak kawałki śledzi. W małej miseczce mieszamy majonez razem z olejem, solą i pieprzem. W większej misce mieszamy śledzia z warzywami a następnie mieszamy razem z sosem majonezowym. Gotowy tatar posypujemy pokrojonym szczypiorkiem<br />Natalia Mihttp://slodkokwasnakuchnia1.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-71572346182731337902017-04-06T11:53:52.045+02:002017-04-06T11:53:52.045+02:00Dziś będę robiła podobne ziemniaki tylko mam zamia...Dziś będę robiła podobne ziemniaki tylko mam zamiar je upiec aby skórka była chrupiąca. <br />Poza śledziowym farszem zrobię jeszcze z kurczakiem i pieczarkami oraz szpinakowo-serowy :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18363250617384542582noreply@blogger.com