Marchew
i seler na dobre samopoczucie
Smaczną i zdrową propozycją dla
zabieganych i dbających o zdrowie są świeże soki Cymes z Pojezierza
Wałeckiego. Dlaczego właśnie soki? Ponieważ pijąc soki, dostarczamy mu
ważnych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a jednocześnie
nawadniamy organizm.
Aby otrzymać 1 litr wyciskanego
soku potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca. Czy łatwo jest zjeść 1,5 kg marchewek? Świeży
sok z warzyw to dobry pomysł pod każdym względem! Na całkowite strawienie dań z
warzyw i przyswojenie ich składników odżywczych organizm potrzebuje kilku
godzin i dlatego wypicie świeżego soku Cymes w ciągu zajętego dnia będzie znacznie
lepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że można go znaleźć w sklepowych lodówka na
terenie całej Polski.
Ze względu na walory odżywcze,
godny polecenia jest szczególnie sok marchwiowo-selerowy Cymes z Pojezierza
Wałeckiego, który łączy unikalne właściwości obu tych warzyw. Seler zawiera
witaminę A, C (w dwukrotnie więcej niż cytrusy!) oraz witaminy z grupy B. Jego
największym atutem są składniki mineralne – magnez, wapń, fosfor i potas.
Warzywo wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i podobnie
jak marchew pobudza przemianę materii. Dzięki zawartości karotenoidów, barwne
korzenie marchwi nadają skórze lśniącego koloru, wzmacniając także wzrok.
Jeśli sięgniesz po sok oznaczony
symbolem „Jakość Tradycja”, masz
dodatkową pewność, że produkt ten charakteryzuje tradycyjny skład i sposób
wytwarzania, a surowce, z którego został przygotowany, pochodzą z gospodarstw
ekologicznych lub stosujących dobre praktyki rolnicze i hodowlane. To właśnie dzięki
temu zachowuje swój wyjątkowy, lokalny charakter.
Nie miałam okazji próbować soku marchwiowo-selerowego, ale z chęcią kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa również muszę tego spróbować :)
Usuń