poniedziałek, 19 października 2020

Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody

 


Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody

 Jesień to czas, gdy z nostalgią wspominamy słoneczne, wakacyjne dni. Nie oznacza to jednak, że ta pora roku również nie może być piękna i dostarczać nam wielu, wspaniałych wrażeń, również tych kulinarnych.

Nie zapominajmy bowiem, że właśnie we wrześniu i październiku pojawia się sporo pysznych warzyw i owoców, które idealnie nadają się do przyrządzenia domowych przetworów.

 

Dlaczego warto robić przetwory?

 Domowe przetwory wielu z nas kojarzą się głównie z babciną spiżarnią, w której zawsze można było znaleźć jakieś skarby – słodkie konfitury, kompoty, pikle i kiszonki.

Obecnie jednak moda na takie produkty powraca i coraz więcej osób zaczyna samodzielnie je przygotowywać.

Skąd takie zainteresowania? Cóż, podstawą jest oczywiście rosnąca świadomość społeczeństwa. Ludzie chcą wiedzieć, co jedzą i z czego składają się ich posiłki. Własnoręczne przygotowywanie przetworów pozwala zachować pełną kontrolę nad posiłkami. Dokładnie przecież wiemy, co wrzucamy do garnka lub słoika. Wiele osób sięga wyłącznie po składniki pochodzące ze sprawdzonych źródeł – z własnego ogrodu, od lokalnego rolnika lub z wyspecjalizowanych, ekologicznych sklepów, jak choćby SklepAgnex.pl.

Poza tym przetwory dają szansę na lepsze wykorzystanie dostępnych jesienią składników. Odpowiednie przygotowanie sprawia, że możemy się nimi cieszyć również w mroźne i ponure zimowe dni.

 

Tradycja czy awangarda – jakie przetwory są obecnie modne?

 Wiele osób przyrządza klasyczne przetwory. Wielką popularnością cieszą się tradycyjne smaki, jak choćby domowe ogórki kiszone, z dużą ilością kopru, czosnku i chrzanu. Warto do nich również dodać liście czarnej porzeczki, wiśni lub dębu. Znajdują się w nich garbniki, dzięki którym ogórki będą chrupiące i jędrne.

Moda na przygotowywanie domowych przetworów zatacza coraz szersze kręgi i sprawia, że ludzie chętnie sięgają też po mniej tradycyjne przepisy. Wielką popularnością cieszą się w ostatnich latach choćby sosy typu chutney. Co to takiego? To aromatyczne, gęste sosy, które łączą pikantność przypraw, z kwaskowatością i lekką nutą słodyczy owoców.

Z czego można zrobić chutney? Możliwości jest naprawdę wiele. Powiem wręcz, że w zasadzie ogranicza nas wyobraźnia i kulinarna odwaga.

W sosie chutney mogą się bowiem znaleźć owoce (świeże lub suszone), karmelizowana cebula oraz rozmaite, aromatyczne przyprawy.

Ciekawym pomysłem jest chutney z mango z dodatkiem cebuli, imbiru, cynamonu i rodzynek. Jak go przyrządzić? Nic prostszego. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę i imbir szklimy na oliwie, dodajemy przyprawy takie, jak pieprz, sól, cynamon. Na koniec wrzucamy mango i rodzynki, a później dusimy kilka minut pod przykryciem. Później zostaje już tylko przelać sos do słoików i zapasteryzować go.

Chutney można przyrządzić też z rodzimych owoców. Świetnie smakuje choćby sos z jabłek, cebuli i czerwonego pieprzu z dodatkiem żurawiny albo z pomidorów świeżych i suszonych z czarnuszką i kolendrą.

 

Moda na przetwory – tradycja i nowoczesność w jednym szeregu

Moda na przetwory rozwija się coraz mocniej. Dzięki temu odtwarzamy dawne smaki i możemy przeprowadzać kuchenne eksperymenty.

A Wy, jakie przetwory najchętniej przygotowujecie?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  Artykuł sponsorowany.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj