wtorek, 27 lipca 2021

Zdrowe grillowanie - spróbuj tych przepisów

 

Zdrowe grillowanie webr, grillowana cukinia


Kiedyś grillowanie uznawane było powszechnie za jedną z najzdrowszych metod przyrządzania jedzenia. Później wiele mówiło się o tym, że grill jest niezdrowy. Obecnie wiemy już, że urządzenie, jakim jest grill, absolutnie nie powoduje, że pożywienie staje się szkodliwe. Zdrowe lub niezdrowe mogą być wybierane przez nas potrawy oraz sposób ich przygotowywania.

 

Zdrowe grillowanie – zasady

Grillowanie może być bardzo zdrowym sposobem obróbki jedzenia, o ile przestrzegamy kilku istotnych zasad, a także wybieramy dania, które nie są nadmiernie tłuste, ciężkostrawne oraz wysokoprzetworzone.

Aby grillowanie było zdrowe, musimy przede wszystkim pamiętać o tym, by po każdym użyciu grill dokładnie oczyścić. Jeśli pozostawimy na urządzeniu resztki jedzenia oraz wytopionego tłuszczu i potem na tym samym brudnym grillu przygotujemy kolejne potrawy, to z pewnością nie będzie higieniczne ani zdrowe. Czyszczenie grilla nie jest przyjemnym zadaniem. W związku z tym warto wybrać grille, które nam je ułatwiają. Takie są urządzenia firmy Weber, które większość sprzątania wykonują za nas – wystarczy, że rozgrzejemy je do maksymalnej temperatury i pozwolimy, że resztki jedzenia same znikną. W ten sposób pozbędziemy się najgorszych zabrudzeń i możemy resztę oczyścić szczotką oraz specjalnymi środkami do sprzątania grilla, które znajdziemy również w ofercie marki Weber.

Kolejnym warunkiem zdrowego grillowania jest dobieranie odpowiedniego materiału opałowego. Jeśli mamy do czynienia z grillami gazowymi lub elektrycznymi, nie musimy się o to martwić. Jednak większość z nas posiada grille tradycyjne, które są opalane węglem lub brykietem. Jakość materiału musi być wysoka, w innym wypadku ryzykujemy, że podczas spalania z węgla czy brykietu uwolnią się szkodliwe substancje, które potem dostaną się do naszego organizmu razem z jedzeniem. Dobrej jakości węgiel drzewny i brykiet oferuje firma Weber.

Zdrowe grillowanie to również odpowiednia technika i stosowanie dobrych metod do danego rodzaju potrawy, którą chcemy przyrządzić. Warto pamiętać, by podczas grillowania używać pokrywy. Nie wszystkie grille ją mają, a tymczasem dzięki niej uzyskujemy odpowiednią cyrkulację wewnątrz grilla. Marka Weber większość swoich urządzeń produkuje z pokrywami, które dodatkowo mają wbudowane termometry, dzięki którym możemy kontrolować temperaturę. To istotne, gdy chcemy uniknąć np. przypalania jedzenia, co nie tylko brzydko pachnie i gorzej smakuje, lecz także jest po prostu niezdrowe.

 

Zdrowe grillowanie – przepisy

Aby jedzenie z grilla było dla nas zdrowe, musimy skupić się również na tym, jakie potrawy decydujemy się przygotowywać. Spożywanie codziennie tłustych mięs, nawet przygotowanych na grillu, nie będzie służyło nikomu.

Na grilla warto wybierać chude mięsa i wcześniej je marynować. Lepiej postawić na drób oraz ryby, niż na tradycyjną karkówkę czy kiełbasę.

Dobrze jest ograniczyć używanie soli, a w zamian stosować świeże i suszone zioła. Jeśli chodzi o sam sposób obróbki mięsa, to powinniśmy się trzymać zasady, by grillować je krótko i raczej skłaniać się ku metodzie pośredniej.

Dobrym pomysłem może być stosowanie zasady, że na każdy kawałek mięsa na grillu, powinno się pojawić pięć razy tyle warzyw. Będą one o wiele zdrowszym daniem, a przyrządzone na grillu smakują wspaniale. Sycącym i pysznym daniem warzywnym z grilla mogą być szaszłyki. Na patyki do szaszłyków wystarczy nadziać ulubione warzywa, np. cebulę, paprykę w różnych kolorach, pieczarki oraz cukinię zieloną i żółtą. Całość polać oliwą z oliwek oraz posypać ziołami prowansalskimi. Takie danie może przekonać nawet zagorzałych mięsożerców.

Jeśli chcesz uzyskać więcej ciekawych i zdrowych przepisów na grill, zapisz się do newslettera na stronie weber.com .

Zdrowe grillowanie Weber


Wpis powstał przy współpracy z marką Weber.

9 komentarzy:

  1. Mam Webera już kilka lat,najlepszy grill :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Weber t jest to :) Zdrowie przede wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  3. Weber - najlepszy
    - tak jak i Twoje przepisy :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grille od webera są troche drogie trzeba przyznać, ale jak dla mnie są naprawdę warte swojej ceny! Jakiś czas temu kupiliśmy z mężem Grill gazowy model Genesis II E-610 GBS i sprawdzał się znakomicie podczas grillowania na tarasie! Bez większego problemu mogliśmy przyrządzić na nim jedzenie dla 12 osób :) A teraz do już czekamy z niecierpliwością do następnego sezonu, aby znowu móc w ciepełku posiedzieć z rodzinką na tarasie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj