tag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post766446251339825173..comments2024-03-27T13:55:51.512+01:00Comments on Obiad gotowy!: Kwas chlebowy do piciaJulianna Bednarczukhttp://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-64427925890412810432023-07-05T08:30:08.304+02:002023-07-05T08:30:08.304+02:00Będzie widać w słoiku. Bąbelki spowolnią, nie będz...Będzie widać w słoiku. Bąbelki spowolnią, nie będzie mocno buzować, jak na początku. W lodówce proces jeszcze bardziej spowalnia, ale nadal trwa. Butelki nie wybuchną, ale po otwarciu czasem zdarza się że próbuje uciekać, jak piwo czy cydr:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-91817807218427953042023-07-04T17:46:46.485+02:002023-07-04T17:46:46.485+02:00Przepraszam, mam pytanie, skąd wiadomo kiedy kończ...Przepraszam, mam pytanie, skąd wiadomo kiedy kończy się proces "aktywnej" fermentacji? Nie chciałbym, żeby butelki mi wybuchły w trakcie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-35147309671041852642022-08-23T09:03:56.815+02:002022-08-23T09:03:56.815+02:00tak, chodzi o aktywny zakwas. Ten w proszku nawet ...tak, chodzi o aktywny zakwas. Ten w proszku nawet do pieczenia chleba nie bardzo się nadaje, ponieważ trzeba go najpierw aktywować, tzn. kilkakrotnie dokarmić, żeby bakterie i drożdże się uaktywniły i zaczęły namnażać. Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-48395697125455139992022-08-22T23:38:20.628+02:002022-08-22T23:38:20.628+02:00Czy chodzi o taki aktywny zakwas, czy taki w prosz...Czy chodzi o taki aktywny zakwas, czy taki w proszku np. dra Oetkera? Dodałem ten w proszku i niestety po 24 godzinach nic się nie pieni. Czyli to znaczy, że nie zachodzi aktywna fermentacja?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-2793774253866173622022-04-01T11:53:00.194+02:002022-04-01T11:53:00.194+02:00Trudno mi powiedzieć, czy na samym zakwasie bez ch...Trudno mi powiedzieć, czy na samym zakwasie bez chleba się da i czy w zakładach jest akurat tak produkowany. Na nasze domowy potrzeby zawsze był na chlebie:)Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-91494747682773043062022-03-31T23:16:47.835+02:002022-03-31T23:16:47.835+02:00Czy da się zrobić kwas chlebowy z samego zakwasu ż...Czy da się zrobić kwas chlebowy z samego zakwasu żytniego bez chleba? Trudno mi wyobrazić sobie te tony chleba zużywane do produkcji beczek kwasu. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11666879373491814186noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5585268957740339222.post-73036977209126051352020-10-24T21:52:23.200+02:002020-10-24T21:52:23.200+02:00To wspaniały przepis. I w sumie prosty do wykonani...To wspaniały przepis. I w sumie prosty do wykonania! dziękuję :-)Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.com