środa, 18 marca 2015

Pieczona szynka nadziana śliwkami

Domowe wędliny są wyjątkowo smaczne. Uwielbiam pieczoną szynkę czy schab faszerowane suszonymi owocami: żurawiną, śliwkami, morelami, jabłkami. Tym razem szynkę zamarynowałam i nadziałam śliwkami, upiekłam ją w rękawie, dzięki czemu jest soczysta i krucha. Taka wędlina smakuje wyśmienicie! W sam raz na nadchodzące święta Wielkiej Nocy.
Ten przepis już można pobrać z e-bookiem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl

Składniki:
1-1,3kg szynki w zgrabnym kawałku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
1 łyżka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka gałązek rozmarynu
1 mała pomarańcza
100g suszonych śliwek

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, następnie osączyć.
W środku szynki przecinać nożem kieszeń, napełnić śliwkami.
Z miodu, oliwy, sosu sojowego, soli, soku z połowy pomarańczy i przypraw (oprócz rozmarynu) zrobić marynatę, polać nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na noc, w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić, żeby lepiej się zamarynowało.
Szynkę włożyć do foliowego rękawa, z wierzchu obłożyć plastrami pozostałej pomarańczy i gałązkami rozmarynu. Rękaw zawiązać z obu stron. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70-80 minut w temp. 170stC, 20 minut prze końcem pieczenia można rozciąć rękaw, żeby mięso przyrumieniło się z wierzchu. Upieczoną szynkę wyjąć, ostudzić, przed podaniem pokroić w plastry.
Smacznego!


22 komentarze:

  1. Bardzo lubię domowe wędliny. Coraz częściej używam rękawa do pieczenia. No i lubię słodki smak owoców w połączeniu z mięsem, więc jak dla mnie idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowe wędliny nie dość, że są smaczne, to jeszcze i zdrowsze:)

      Usuń
  2. Bardzo smaczna szyneczka, jadłam tylko schab ze śliwką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szyneczka smakuje podobnie, ale najważniejsze to dobra marynata:)

      Usuń
  3. U nas tak się robi na święta, pyszne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas również w święta gości na stole

      Usuń
  4. Pycha! W tej formie robię schab, nadziewamy mieszanką: morela, śliwka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :-) bardzo lubię tak nadzianą szyneczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No no na kromce takiego chleba na pewno smakuje świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa, pieczona szynka to jest to! Co prawda nigdy nie nadziewałam śliwką, ale przyznam, że Twoja kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnej szynki

      Usuń
  8. Oj bardzo lubię szynkę własnej roboty a ze śliwką na pewno jest pyszna. Do tego wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) domowe wędlinki to dopiero smak:)

      Usuń

Drukuj