poniedziałek, 20 lipca 2015

Zapiekanka makaronowa z bobem i cukinią

I jak tu nie kochać lata! Tyle warzyw i owoców, a przecież bez nich nie byłoby gotowania;) Bób już powoli się kończy, dlatego dziś jeszcze będzie bobowo. Zapiekanka makaronowa na obiad - syte i nieskomplikowane danie, które prawie samo się robi. A i naczyń do zmywania nie za wiele:)

Składniki:
250g makaronu Świderki Międzybrodzki
1 nieduża cukinia
200g ugotowanego bobu
1 czerwona cebula
2 łodygi selera
czerwona papryka
2 ząbki czosnku 
2 jajka
200ml śmietany 18%
100g żółtego sera (użyłam Goudy MSM Mońki)
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
oliwa do posmarowania formy

Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, seler w kawałki, czosnek posiekać.
Żaroodporne naczynie posmarować oliwą.
 Makaron ugotować al'dente (ok 4 minut), odcedzić, połowę wyłożyć do formy. Na makaron wyłożyć połowę warzyw, doprawić do smaku, wyłożyć kolejną warstwę makaronu i warzyw.
Jajka rozbełtać ze śmietaną, zalać zapiekankę. Posypać listkami tymianku, pieprzem. Ser zetrzeć na tarce, posypać zapiekankę po wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 30 minut w temp. 170stC.
Smacznego!




20 komentarzy:

  1. I to się nazywa obiad idealny! Kocham zapiekanki z ciągnącym się serem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny letni obiadek i do tego ze smacznym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zapiekanka na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczne zdjęcia ! kuszą tak mocno, że danie chce się zjeść od razu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj na obiad miałam podobną zapiekankę. Bardzo je lubię i teraz latem można zaszaleć. Pysznie ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I za to lubimy lato - tyle pysznych możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham lato, kocham bób. Zapiekanka super

    OdpowiedzUsuń
  8. Od tego sezonu stałam się ogromną fanką takich warzywnych zapiekanek, nawet dziś planuję zrobić jakąś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie, całość fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ale to bardzo apetyczne danie;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne danie, pełne warzyw - to lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna i na pewno sycąca zapiekanka.
    I jak zwykle pięknie zdjęcia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię zapiekanki, bo są nie tylko pyszne, ale szybko się je robi i człowiek się za wiele nie napracuje :) Z bobem nie robiłam jeszcze nigdy, ale chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast bobu może być np. groszek. Im więcej warzyw, tym lepiej:)

      Usuń
  14. Mniam, genialnie to wygląda ;) jak wspominałam już przy paście z bobu - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj