poniedziałek, 18 lipca 2016

Kotlety z kalafiora

 

Poniedziałkowo mi. Za oknem jakby październik, tylko drzewa jeszcze zielone. Na targu widziałam pierwsze śliwki, polskie brzoskwinie i morele, kupiłam jabłka. Mimo to i tak mam ochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:) 
Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;)

Składniki:
1 nieduży kalafior
2 cebule
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki bułki tartej
2 małe jajka
100g żółtego sera (dałam ser Morski MSM Mońki)
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka suszonych pomidorów
szczypta kuminu
majeranek
curry
olej do smażenia
bułka tarta + sezam do obtoczenia

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić.
Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Czosnek posiekać.
Do kalafiora dodać cebulę, jajka, ser, mannę i bułkę, wymieszać, doprawić do smaku.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce wymieszanej z sezamem, smażyć na rumiano z obu stron na oleju.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. A to nas zainspirowałaś, bo po naszej ulubionej pizzy z kalafiora musi przyjść czas i na kotleciki :D
    Ostatnio próbowałyśmy nawet lody z kalafiora :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł :) ja, po ostatnim ekologicznym kalafiorze chwilowo wszystkie omijam, ale jak mi przejdzie uraz to na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny przepis na lekki i pyszny obiad, idealny na lato (niezależnie od pogody) - podobno od środy wraca lato :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyjątkowo apetyczne kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotlety czy babka z kalafiora to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Różne kotleciki już robiłam, ale kalafiorowych nigdy. Super smaczna sprawa. Mniam :) Lubię kalafiora i z chęcią go użyję do takiego apetycznego przepisu :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszą mnie strasznie te kotlety i będę musiała je przygotować :) Na pewno będzie super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiego oleju najczęściej używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do smażenia wykorzystuję olej rzepakowy albo masło klarowane, do sałatek oliwę.
      Te kotlety smażyłam na rzepakowym:)

      Usuń
  9. Kotlety wyglądają tak apetycznie, że pomimo iż niegdyś rodzinie nie podeszły do gustu chyba spróbuję, oczywiście nie mówiąc nic dopóki "mielonego" nie spróbują :) podstępem muszę ich brać

    OdpowiedzUsuń

Drukuj