sobota, 16 lipca 2016

Tarta z jagodami


Pozostając w jagodowym klimacie zapraszam Was na tartę. Jest jagodowa do niemożliwości, kusi już samym kolorem i wyglądem;) Kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jogurtowo-jagodowe nadzienie, które wprost rozpływa się w ustach... Zmykam do lasu i jagodowego weekendu życzę:) 

Składniki:
ciasto:
100g masła
1 szklanka mąki (dałam pół na pół z pełnoziarnistą)
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśniej śmietany

nadzienie:
300ml jogurtu greckiego
1 duże jajo
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka jagód

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę (25cm)*, nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec jeszcze ok 12 minut w temp. 180stC.
Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem, wylać na podpieczony spód tarty, wyłożyć jagody. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie).
Smacznego!

*z pozostałego ciasta wykroiłam kwiatki, upiekłam je i udekorowałam tartę po wyjęciu z piekarnika.



9 komentarzy:

  1. cud, miód .... jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nikt nie chce nam takich jagódek nazbierać :'( :P
    Tarta wygląda zabójczo w tym kolorze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie z tymi jagodowymi piegami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! z jagodami musi byc obłędna

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudowna, sezonowa tarta. takiej jeszcze nie robiłam, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prosta i pyszna, takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym roku nie jadłam jeszcze ani jednego wypieku z jagodami. Bardzo nad tym ubolewam. A na taką tartę to ja bym się skusiła, oj skusiła :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj