czwartek, 21 maja 2015

Domowy jogurt

 
Mam tyle kulinarnych planów na ten sezon! Jednym z nich jest zrobienie domowego jogurtu. Marzyłam o takim domowym jogurcie, z wiejskiego mleka... I stało się! Zdobyłam mleko prosto od krowy (dojone było godzinę przed zakupem:), jako startera bakterii jogurtowych użyłam naturalnego jogurtu (wybrałam taki bez mleka w proszku), za jogurtownicę posłużył mi piekarnik i koc:)
Zrobienie jogurtu jest prostsze, niż myślałam. 
Czytałam też o sposobach robienia jogurtu w domu - ponoć wychodzi nawet z mleka UHT (nie próbowałam). Gotowy jogurt można zmiksować, wtedy otrzymamy jogurt pitny, można pozostawić do odcedzenia na kilka godzin na sitku wyłożonym gazą - wtedy będzie kremowy i gęsty. 
Kilka łyżek jogurtu zostawiam - posłużą mi do dalszej domowej produkcji.

1 litr mleka min. 3% tłuszczu (wiejskie lub pasteryzowane)
4-5 łyżek naturalnego jogurtu (najlepiej bez mleka w proszku)

Mleko wiejskie (prosto od krowy) najpierw zagotować, ostudzić do temperatury 40stC, wymieszać z jogurtem.
Mleko pasteryzowane podgrzać do 40stC, wymieszać z jogurtem.
Mieszankę przelać do słoików, zakręcić. Słoiki umieścić w ciepłym miejscu: w piekarniku (w temp. ok 35stC), przy kaloryferze lub owinąć kocem, trzymać w cieple przez 6-8 godzin. Następnie jogurt w słoikach schłodzić w lodówce.

Spotkałam się jeszcze z metodą denaturacji cieplnej, powodującej rozpad struktury białka. Polega ona na podgrzaniu mleka (tego wiejskiego, niepasteryzowanego) do temp. 75-80stC i utrzymywaniu go w tej temperaturze przez pół godziny. Następnie mleko należy ostudzić do 40stC, wymieszać z jogurtem, przelać do słoików i trzymać w cieple. Taki jogurt podobno jest tak gęsty, że można go nożem kroić:) Ten sposób wypróbuję przy najbliższej okazji;)

44 komentarze:

  1. Też czasami robię domowy jogurt :-) jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowego jogurtu jeszcze nie robiłam, ale chyba pora to zmienić :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam, ale widzę,że to dość proste, mam dostęp do wiejskiego mleka, trzeba zacząć robić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zbyt leniwa, pozostaję przy gotowcach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie robienie jogurtu było wyzwaniem i świetna zabawą, chętnie jeszcze go zrobię;)

      Usuń
  5. Choć nie jestem fanką mleka, to jogurt naturalny lubię bardzo :) Nigdy nie robiłam domowego, ale widzę, ze nie jest to trudne. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie, nic trudnego, ale satysfakcja z własnego jogurtu ogromna;)

      Usuń
  6. Super ,ale też by mi się nie chciało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. traktuję to jako kulinarną przygodę i udowodnienie sobie, że potrafię;)

      Usuń
  7. Ambitnie:) Taki jogurcik - samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sklepowe jogurty też są zdrowe w większości, wybieram te, bez żelatyny i innych zagęszczaczy. Ale satysfakcja ze zrobienia domowego ogromna;)

      Usuń
  8. Produkcja brzmi dość prosto a sam jogurt wygląda pyyyysznie :) jak znajdę troszkę miejsca wśród swoich kulinarnych planów to zrobię. Koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurt w zasadzie sam się robi:) moja rola to podgrzać mleko, wymieszać, rozlać do słoiczków i okryć kocem. Proste:)

      Usuń
  9. pięknie, mi się taki marzy właśnie do krojenia nożem :) moja lista "do zrobienia" już pęka w szwach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak wypróbuję sposób z denaturacją dam znać, czy rzeczywiście można go kroić;)

      Usuń
  10. Kiedyś próbowałam ale mis ie nie udał, czekałam i czekałam. Teraz nie pamiętam co robiłam, ze nie wyszedł. Ale chciałabym chciała;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również kiedyś już próbowałam, z miernym skutkiem - jogurt był bardzo rzadki. Może dlatego,że po zaszczepieniu mleka jogurtem całość trzymałam dalej w garnku... Ale się zawzięłam i spróbowałam drugi raz, trochę inaczej - i oto jest:)

      Usuń
  11. Jak czas pozwala też się bawię w domowy jogurt :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chciałyśmy kiedyś zrobić jogurt z kupnymi kulturami bakterii ale w naszych sklepach w których się zaopatrzymy nie sprzedają ich niestety a nie opłaca nam się zamawiać kilku saszetek przez internet. O Twoim sposobie też już czytałyśmy ale my wolimy gęstsze jogurty a nie rzadkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja kultura bakterii pochodziła z zakupionego w markecie zwykłego jogurtu naturalnego, a sam jogurt wyszedł wystarczająco gęsty. 2 słoiki dodatkowo osączyłam z serwatki przez gazę - ten jogurt już jest mocno gęsty, jak grecki.

      Usuń
    2. Czyli Tobie gęsty wyszedł... Hmm, dobra przekonałaś nas xD Kiedyś widziałyśmy taki przepis na innym blogu i właśnie tam wyraźnie było pokazane, że wyszło takie trochę gęstsze mleko :) Znając nasze szczęście to będzie rzadkie woda xD

      Usuń
    3. mój pierwszy jogurt (ponad rok temu) był trochę gęstszy, niż mleko. A ten już zupełnie inny. Pewnie sposób przygotowania miał wpływ - tamten trzymałam w garnku na kaloryferze, ten wlałam do słoików (dodatkowo podgrzanych w piekarniku, bo były zimne, prosto z piwnicy) i owinęłam kocem. I tak jak pisałam - osączony prze gazę na sicie stał się jeszcze gęstszy, jak normalny grecki.
      Spróbujcie, chociażby dla samej zabawy:)

      Usuń
  13. Nie robiłam nigdy domowego jogurtu, ale jogurt naturalny piję bardzo często uwielbiam w połączeniu z bananem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z bananem i ja również lubię, miksuję - i gotowe;)

      Usuń
  14. Wspaniały, muszę w końcu przygotować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czemu nie? Fajny sposób. Ja jem sporo jogurtów, jednak kupuję je w sklepach. Jak dla mnie to nowość, ale warta wypróbowania. Jak znajdę troszkę czasu to czemu nie? :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, świetna zabawa, a składniki nie są jakoś specjalnie drogie;)

      Usuń
  16. Jeszcze nie robiłam domowego jogurtu, Tobie wyszedł doskonale jak widać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to było drugie podejście, po ponad roku. Teraz już wiem, że jeszcze będę robić;)

      Usuń
  17. mmm robię koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialny pomysł. W końcu jogurty jemy prawie codziennie. Dlaczego nie zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak pomyślałam - i oto mój domowy jogurt;)

      Usuń
  19. Nawet bym nie wpadła na pomysł by zrobić domowy jogurt! Teraz mnie zaintrygowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosta sprawa, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość:)

      Usuń
  20. Niestety mleko od krowy jest dla mnie nie osiągalne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny musi być taki domowy jogurt i wart zachodu. Tak mało dzisiaj mamy w pełni naturalnych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam kilka ulubionych sklepowych jogurtów o dobrym składzie, ale domowy smakuje pysznie, chyba też przez satysfakcję zrobienia;)

      Usuń

Drukuj