czwartek, 30 czerwca 2016

Pieczone młode ziemniaki z serem

Młode ziemniaczki z własnego ogródka już są! Ach, jak smakują! Ugotowane i posypane koperkiem, polane masłem albo pieczone w ziołach. Nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy dobrze wyszorować. Przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika całą blaszkę, jeszcze parują, a już tak kuszą:) Dodatkowo posypałam je startym serem wymieszanym z wędzoną papryką - paluszki lizać!

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków (najlepiej małych)
sól
pieprz
świeże zioła: rozmaryn, oregano, tymianek
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
150g żółtego sera (dałam Edamski MSM Mońki)
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 
koperek

Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować, posolić, doprawić ziołami i pieprzem, polać oliwą i wymieszać, wyłożyć na blachę lub dużą żeliwną patelnię. Między ziemniakami włożyć ząbki czosnku (w łupinach). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-35 minut - w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie.
Ser zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić drobno, wymieszać z papryką. Serem posypać ziemniaki, zapiekać ok 5-10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Podawać na gorąco. Pysznie smakują z kubkiem zsiadłego mleka:)
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Pokonaj szefa kuchni! organizowanej przez MSM Mońki.

18 komentarzy:

  1. prosto i pysznie :) ja jeszcze młode ziemniaczki bardzo lubię w towarzystwie zsiadłego mleka, tylko to musi być prawdziwe mleko od krowy, a nie sklepowe :) taki smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to też mój smak dzieciństwa:) Babcia miała krowę, zawsze więc zsiadłe mleko pod ręką, a po ziemniaki biegło się do ogródka...

      Usuń
  2. wspaniałe! dziś u mnie na kolację, na obiad się nie załapię bo jeszcze mnie rada na koniec roku czeka, ale po radzie .... wakacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozostaje życzyć owocnych (owocowych i warzywnych też:) wakacji!!!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. tu się sprawdza zasada: im prościej tym lepiej:)

      Usuń
  4. Pieczone młode ziemniaczki to ja kocham pod każdą postacią - mniam, mniam :) Uwielbiam. Z serem nie próbowałam, ale coś czuję, że by mi zasmakowały. Ale smaczności! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak młode ziemniaczki i to koniecznie z koperkiem! Z serem prezentują sie jeszcze pyszniej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od jakiegoś czasu "chodzą" za mną takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz idealne danie. Młode ziemniaczki uwielbiam pod każdą postaciom.

    OdpowiedzUsuń
  8. Młode ziemniaczki są bardzo wdzięczne i zawsze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają uroczo, troszkę jak pieczarki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Młode ziemniaczki, świeże zioła, bajka obiad!

    OdpowiedzUsuń
  11. Letni fantastyczny obiad. Dla mnie jak takie młode ziemniaczki to koniecznie z mizerią.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne letnie danie:)) Jeszcze kwaśne mleko i nic więcej nie potrzebuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Młode ziemniaczki, to jest to!
    Pozdrawiam i zapraszam na trochę słodkości :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj