czwartek, 22 lutego 2018

Owsianka z pieczarkami



Już po 10-tej, najwyższa pora zaserwować kolejne śniadanie w ramach mojej akcji. Dziś owsianka, ale nietypowa, bo w wersji wytrawnej. Spróbujcie, a przekonacie się, że płatki owsiane smakują pysznie nie tylko ze słodkimi dodatkami. 


Składniki:
1/3 szklanki płatków owsianych górskich
3 pieczarki
1 mała szalotka
1 łyżka oliwy
0,5 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
sól
pieprz
szczypta ulubionych ziół

Pieczarki obrać (lub opłukać), pokroić w plasterki.
Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, smażyć chwilę razem, następnie wsypać płatki, zalać gorącym bulionem, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wchłoną cały płyn (u mnie to zajęło ok 7 minut). Doprawić do smaku.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. nie jadłam owsianki na wytrawnie, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka na wytrawnie? Hmmm... Ciekawe.
    Ale ja nigdy nie próbowałam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdarza się, że jemy owsiankę na wytrawnie ale niezbyt często :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj