piątek, 28 listopada 2014

Kisiel jabłkowo-truskawkowy

Jako przekąskę najczęściej wybieram świeże owoce, w zależności od sezonu - jabłka, pomarańcze, truskawki, śliwki... Ale gdy zobaczyłam na Kociołku pyszności pomysł na kisiel ze świeżym jabłkiem, wiedziałam, że mnie posmakuje. Ugotowałam go na domowym syropie truskawkowym, z dodatkiem truskawek i jabłka - smakuje pysznie:)

Składniki (na 2 porcje):
300ml wody
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
50ml syropu truskawkowego
100g mrożonych truskawek (najlepiej drobnych)
1 duże jabłko
opcjonalnie - 1 łyżka cukru

Jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Pół szklanki wody odjąć, resztę zagotować z syropem. Do gotującej się wody wrzucić truskawki (ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostawioną wodą. Ciągle mieszając wodę z syropem, wlać roztwór mąki, gdy się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać jabłko, wymieszać, przelać do pucharków.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Też lubię sobie tak urozmaicić kisiel:) zwłaszcza z bananem czy truskawkami:)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z bananem nie robiłam, dziękuję za pomysł:)

      Usuń
  2. Oj narobiłaś mi kochana smaka :-) też muszę sobie taki kisielek sprawić :-) mam jeszcze mrożone owoce :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! :) Domowego kiślu nie znam, znam niestety tylko taki z torebki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowy jest prosty do zrobienia, a skład o wiele zdrowszy:)

      Usuń
  4. Szybki i łatwy w wykonaniu przepis na małe co-nieco. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie co-nieco idealne też na podwieczorek :)

      Usuń
  5. Będę musiała spróbować, ciekawy pomysł na kisiel. Córka będzie zachwycona ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj