poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze



Po minionym weekendzie czuję spory niedosyt. Brakowało mi słońca, ciepła, długiego spaceru. Patrząc rano na kwitnącą pod oknem mirabelkę przemknęła mi myśl, że to śnieg... Ale jej zapach ostatecznie rozwiał wszystkie wątpliwości. Jest wiosna, najprawdziwsza wiosna, może nieco chłodniejsza, zachmurzona, ale w końcu nie bez powodu nazywają 4 miesiąc roku "kwiecień-plecień":)
Nad obiadem długo się nie zastanawiam. I choć Wielkanoc świętowaliśmy dwa tygodnie temu, to chęć na żurek czy białą kiełbasę w moim przypadku wydaje się być wcale niezależna od kalendarza. A muszę powiedzieć, że białą kiełbasę lubię, i to bardzo. Dlatego pojawia się u nas na stole nie tylko w święta. Dziś wersja z jabłkami. Koniecznie poszukajcie białej kiełbasy bez dodatku konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Najlepiej taką, która ma w składzie mięso i przyprawy (widziałam kilka marek, oferujących taką kiełbasę, dwie wypróbowałam - obie okazały się bardzo dobre). Kiełbaskę zapiekłam w cydrze z cebulką, porami i jabłkami, zioła dodały aromatu i podkreśliły smak. 
Paluszki lizać!

Składniki:
500g parzonej białej kiełbasy (5 sztuk)
2 jabłka (najlepiej reneta)
1 cebula
kawałek pora ok 5cm
2 gałązki rozmarynu
kilka gałązek tymianku
200ml cydru
2 łyżki oleju

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Przełożyć do brytfanki, dodać pokrojone pory. Kiełbasę naciąć, ułożyć na cebuli. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Między kawałkami kiełbasy ułożyć cząstki jabłek i zioła. Polać cydrem.
Brytfankę przykryć folią aluminiową lub przykrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 minut w temp. 180stC. Folię zdjąć i kiełbasę zapiekać jeszcze 20 minut, powinna ładnie się przyrumienić.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Ale ciekawe połączenie. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W cydrze nie jadłam, ale ostatnio robiłam w piwie i bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. My mamy domową białą kiełbasę i smakuje wybornie! Dodatkowo zrobić z niej takie danie to już jest mistrzostwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra biała kiełbasa nigdy nie jest zła :) w cydrze - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię białą kiełbasę pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo wykwintna propozycja jak dla białej kiełbasy. Chciałabym poznać takie smaki. Ale danie prezentuje się wspaniale. Ślinka cieknie na sam widok. Nic, tylko jeść. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O proszę! W cydrze nie próbowałam, ale propozycja i wygląd bardzo mnie kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłem taką kilka miesięcy temu i zgadzam się jest pyszna! Nie wiem tylko czemu zapomniałem o niej podczas Wielkanocy :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała propozycja, mam jeszcze białą kiełbasę muszę wypróbować przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam , uwielbiam taką kiełbaskę :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj