czwartek, 28 kwietnia 2016

Kanapka z jajkiem



Ostatnio mam chęć na kanapki z jajkiem w koszulce. Ale żeby nie były takie same, za każdym razem wymyślam inne dodatki. Nie będę podawać przepisu na kanapkę, gdyż każdy może dobrać dodatki według własnych upodobań i tymczasowej zawartości lodówki:) U mnie dziś na przykład były to chrupkie plasterki boczku, podsmażone na patelni krążki cukinii (patelnię posmarowałam oliwą), awokado, rukola (już wyrosła na balkonie;) żółty ser. A podstawę tworzyła pyszna pełnoziarnista kajzerka. Jajko usmażyłam na wodzie, dzięki temu białko jest idealnie ścięte, a żółtko pozostaje płynne - takie lubię najbardziej. Jeszcze tylko garść kiełków brokułów... Rozkoszne miałam śniadanie!

Pewnie zastanawiacie się nad tym smażeniem na wodzie. Otóż cały proces wygląda tak: niedużą patelnię trzeba nagrzać, posmarować lekko masłem bądź oliwą, wbić jajko (żeby uzyskać określony kształt - kwiatek, kółko - można użyć specjalnych foremek do smażenia jajek). Białko zacznie się ścinać, wtedy należy chlupnąć odrobinę wody (tak ok 2-3 łyżek) i przykryć patelnię pokrywką. Pod wpływem pary białko ładnie się zetnie nawet na górze, na żółtku. Trzeba tylko pilnować stopnia twardości żółtka - jedni lubią całkiem płynne, inni wolą prawie na twardo. Po usmażeniu posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, ułożyć na kanapce.

Smacznego!



18 komentarzy:

  1. takiej kanapce nikt by się nie oparł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kanapki. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kanapki. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. My jajka zawsze robimy na patelni tylko z wodą :) Płynne żółtko jest najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, zjadłabym taką na kolację

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna kanapeczka, taka wypasiona :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smacznie :) Dodaję tego bloga do linków na moim blogu, gdyż robię zbiór tych najciekawszych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasycznie, sycąco, smacznie :) Ekstra. Często przygotowuję kanapki z jajkiem właśnie. Muszę zrobić jajka w koszulkach, bo kompletnie zapomniałam o tym sposobie :( Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to żółtko zdecydowanie do mnie przemawia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasem robię jajka w koszulkach, nawet kupiłam specjalne łódeczki do gotowania : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała, aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Kanapka idealna! Ciekawy ten sposób z wodą, chętnie kiedyś przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności, schrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. taka kanapka to istny raj! mniam. aż zrobiłam się głodna : )

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta kanaka jest tak pięknie podana, że można najeść się samym widokiem:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj