czwartek, 1 grudnia 2016

Kapuśniak z chorizo



Śnieg za oknem prószy sobie cichutko. Jest pięknie, biało, zimowo. Pamiętam, jak wracałam w taką pogodę z uczelni, a babcia stawiała na stole miskę gorącej zupy. Gęstej, sycącej, takiej prawdziwej, domowej. Pora więc ją ugotować;) Niech będzie to kapuśniak, taki właśnie gęsty i treściwy, który ma w sobie rozgrzewająca moc. 

Składniki:
3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny)
2 ziemniaki
kawałek selera
2 marchewki
ok 0,5kg kapusty
1 cebula
100g chorizo*
2 łyżki smalcu gęsiego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
sól
pieprz świeżo mielony
natka pietruszki
kwaśna śmietana 

Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę grubo poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu, zdjąć z patelni.
Z chorizo zdjąć skórkę, pokroić w półplasterki i podsmażyć na tej samej patelni.
Do gotującego się bulionu wrzucić liście, ziele, marchew i seler, gotować 3 minuty, dodać kapustę, gotować ok 5 minut, a następnie dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zeszkloną cebule, koncentrat pomidorowy, chorizo. Doprawić do smaku. Do garnka dodać posiekana natkę pietruszki i zdjąć z ognia.
Podawać z kleksem kwaśniej śmietany.
Smacznego!

*zamiast chorizo można dodać tradycyjną polską kiełbasę.


15 komentarzy:

  1. nie ma to jak rozgrzewająca zupą zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nawet nie jadłyśmy chorizo, więc nie wiemy czy wolałybyśmy w takiej zupie ją czy swojską kiełbasę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapuśniak! Pycha :) Lubię, lubię. Z chorizo jeszcze nigdy nie próbowałam. W ogóle chorizo próbowałam może raz w życiu.
    Pyszny posiłek, idealny na chłodny dzień.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś mi smaku :) wieki całe nie robiłam kapuśniaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny 😀A na kapuśniak mam od dawna ochotę

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze! Taki troche hiszpański ten kapuśniak! Mysle ze chorizo musi dodac niezłego kopa naszej dobrej rodzimej zupie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawi mnie smak tej kiełbaski. Pyszna i pożywna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla gęstego i treściwego kapuśniaka zdecydowane TAK! Idealny na chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm, świetnie się zapowiada ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Z jednej fotografii robi się cieplej. Wyobrażam sobie, jak będzie smakować po ugotowaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Петя, сваришь???:))

      Usuń
    2. Обязательно!!! А пока у нас щи из кислой капусты со сметаной и картошкой в мундире.

      Usuń
    3. не нагоняй аппетит;) ну, ничего, ничего, я тоже сварю щи из кислой капусты... на копченых ребрышках... все, пошла на кухню:)

      Usuń

Drukuj