wtorek, 27 grudnia 2016

Keks marcepanowy z bakaliami


Święta zleciały wyjątkowo szybko, może dlatego, że przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania użyłam dużej ilości różnych bakalii: kilku rodzajów rodzynków, śliwek, moreli, żurawiny oraz orzechów włoskich. I choć aranżacja na zdjęciach jest świąteczna, można go upiec o każdej porze roku - u nas zawsze jest zjadany do ostatniego okruszka.
 

Składniki:
250g mąki
150g masła
150g cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
100g rodzynków (sułtanki, królewskie)
70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl)
50g śliwek
30g moreli
30g żurawiny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50ml rumu albo koniaku
70g masy marcepanowej

do dekoracji:
polewa czekoladowa
połówki orzechów włoskich

Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem, odstawić na 2 godziny.
Masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt migdałowy. Jedną łyżkę mąki odłożyć (będzie potrzebna do bakalii), resztę mąki przesiać z proszkiem i sodą, wyspać do masy jajecznej, wymieszać.
Bakalie oprószyć mąką, wmieszać do ciasta.
Masę marcepanową zetrzeć na dużych oczkach, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Keksówkę (10x30) wyłożyć papierem, przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp 170stC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu keks wyjąć z formy, ostudzić na kratce, polać rozpuszczoną polewą i udekorować połówkami orzechów.
Keks można przechowywać w chłodnym miejscu, owinięty pergaminem i lnianą ściereczką.
Smacznego!





zBLOGowani.pl

13 komentarzy:

  1. robiłam keks chałwowy,i smakuje bosko,więc marcepanową wariację też chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto! Domowy keks jest najlepszy. A w takiem odsłonie - genialny :) Zjadłoby się, mimo, że już po świętach.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Keks nie należy do wypieków jakie lubię, ale z dodatkiem marcepanu to musi być coś! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham bakalie. ciasto dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!! Dla Ciebie i rodziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za życzenia;) Anitko, Tobie i Twojej rodzinie również pomyślnego roku życzę!

      Usuń
  6. Keks że palce lizać! Wygląda rewelacyjnie i te klimatyczne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super, z pewnością był pyszny, idealny na świąteczny stół.

    OdpowiedzUsuń
  8. Keks to zawsze świetny pomysł :-) Twój wygląda smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo podoba mi się dodatek masy marcepanowej w tym keksie, wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj