sobota, 17 czerwca 2017

Racuchy z rabarbarem


Racuchy z rabarbarem to nasz must eat o tej porze roku.  Kalorii nie liczę, jak nie liczę też ilości zjedzonych racuszków, gdy ręka sama sięga po kolejny, i kolejny, i jeszcze jeden... Rumiane, oprószone cukrem pudrem, ze świeżo ugotowanym dżemem truskawkowym albo po prostu maczane w syropie klonowym i popijane mlekiem - tak smakują najlepiej!


Składniki (na ok 20 sztuk):

2/3 szklanki mleka
2 małe jajka
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
10g drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka spirytusu 
3-4 łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w 0,5cm kawałki.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z rabarbarem. 
Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i wykładać na patelnię. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu pod przykryciem, odwrócić. Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 
 


12 komentarzy:

  1. Kwaśny rabarbar z syropem klonowym to jest to :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z rabarbarem jeszcze nigdy nie robiłem - świetny pomysł! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. z rabarbarem jeszcze nie robiłam, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takie racuszki :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Racuchy drożdżowe uwielbiamy w każdym zestawieniu, czy to z rabarbarem czy jabłkiem lub choćby bez niczego - pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuchy prezentują się rewelacyjnie! Takie z rabarbarem muszą smakować wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Z rabarbarem nigdy nie jadłam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pyszne racuchy.
    No i są moje ukochane rabarbarowe smaki.
    Zjadłoby się.
    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj sięgnęłabym po 2 albo i 3 tak pysznie się do mnie uśmiechają :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj