sobota, 24 lutego 2018

Jajko w koszulce

 

Śniadanie nr 6 musi być wyjątkowe, takie, które zasługuje na 6-tkę. Albo i na 6 z plusem. Co? nie ma takiej oceny? nikt nie wymyślił jeszcze? Kilka lat temu w białoruskim systemie edukacji została wprowadzona 10-stopniowa skala ocen. Nietrudno się domyślić, że 10 to taka 5+ lub nawet 6-ka, 9 to zwykła "piątka" itd. Skończyłam szkołę już x lat temu z 5 i kilkoma 4 w świadectwie. A teraz gdy o tym opowiadam młodszemu pokoleniu, patrzą na mnie jak na nieuka - ahaha, 5-ki i 4-ki... 

Wracając do śniadania, jajko w koszulce, czyli poached lub jajko poszetowe wydawało się mi kiedyś sztuką kulinarną wyższych lotów. Posiłkowałam się nawet folią, ale chciałam się nauczyć robić prawdziwe jajko w koszulce. Po dwóch nieudanych próbach, kiedy to białko pływało po całym garnku, odkryłam pewien sposób, dla mnie tak samo istotny, jak wynalezienie koła czy odkrycie Ameryki. Albo prawie tak samo;) Otóż woda w garnku, w której robimy wir i wlewamy jajko, nie może mocno bulgotać. I co? Proste?? Wiedzieliście o tym?? Ja niestety nie, dlatego te dwa jajka poszły na zmarnowanie, chociaż wolałabym bardziej eufemiczne określenie - zostały wykorzystane do pewnego eksperymentu kulinarnego:) 

I znowu wracając do śniadania, uwielbiam tak przygotowane jajko z płynnym żółtkiem z środku. Na kanapce lub na rukoli, z wędliną lub dobrym hummusem, z awokado i pieczarkami...
Na końcu przepisu znajdziecie krótki filmik z moich popisów przy garnku. Jak się okazało,  przygotować jajko pochette można nawet jedną ręką:) 

Śniadanie na sobotę - jajko pochette na rukoli z chlebem żytnim, pieczonym kurczakiem, oliwkami i awokado lub na kanapce z pieczarkami, awokado i sałatą.

Składniki:
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka octu

oraz:
kromka żytniego chleba
serek do posmarowania chleba
kawałek pieczonej piersi kurczaka
kilka oliwek
ćwierć awokado
garść rukoli
pieczarki
liść sałaty lodowej


Jajko wbić do miseczki.
W garnku zagotować wodę, wlać ocet, zmniejszyć ogień i zamieszać łyżką, żeby utworzył się wir. Jajko wlać w środek wiru. Gotować na małym ogniu ok 3-4 minut (w zależności od wielkości jajka), tak żeby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Podczas gotowania można unieść jajko za pomocą łyżki i delikatnie sprawdzić palcami, czy jest już wystarczająco ugotowane.
Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na rukoli lub kanapce, posypać solą i pieprzem.
Smacznego!


Krótki film jak ugotować jajko w koszulce:






7 komentarzy:

Drukuj