niedziela, 20 lipca 2014

Lody porzeczkowe


Marzyłam o lodach, takich nietypowych, mocno owocowych, orzeźwiających. A może by tak zrobić je z czarnych porzeczek - pomyślałam. Wyruszyłam na targ, tam porzeczek było jak na lekarstwo, kończą się powoli, ale kupiłam jeszcze na dżem i na lody:) 
Wyszły tak dobre, że z pewnością jeszcze nie raz je zrobię. Prawdziwa esencja porzeczkowa w lodach - pyszne! i ten kolor...

Składniki (ok 1litr lodów):
2 szklanki czarnych porzeczek
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka cukru minus 1 łyżka
3 żółtka

Miskę maszynki do lodów wstawić do zamrażarki na min. 12 godzin przed planowanym kręceniem lodów.
Porzeczki zasypać połową cukru, zagotować, aż puszczą sok, ciągle mieszając gotować ok 3 minut. Przetrzeć przez sito, mus wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną puszystą pianę. Mleko zagotować, połowę mleka wlać do żółtek, wymieszać, wlać do pozostałego mleka. Ciągle mieszając podgrzewać (nie doprowadzać do wrzenia!), aż masa stanie się gęsta i puszysta. Ostudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin. Połączyć z musem porzeczkowym. Dodać ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. Masę przelać do miski maszynki do lodów, miksować przez 30 minut. Przełożyć do pojemniczka, wstawić do zamrażarki na ok godzinę.
Smacznego!



Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody

5 komentarzy:

  1. Mniam mniam!
    Zapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, chętnie dołączę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor mają fantastyczny, musiały smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. były pyszne, mocno porzeczkowe, orzeźwiające:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj