niedziela, 1 marca 2015

Gulasz wołowy na winie podany z plackami jaglanymi


Ten gulasz podbił nasze serca! Mięso kruche i miękkie, idealnie doprawione, otulone niezwykle aromatycznym sosem. Podany na jaglanych placuszkach jest prawdziwą ucztą dla całej rodziny.
Ten przepis już można pobrać z e-bookiem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl

Składniki:
Gulasz:
500g mięsa wołowego
2 cebule
2 marchewki
garść suszonych grzybów
250ml czerwonego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
0,5 łyżeczki kolendry
1 łyżka mąki
sól
pieprz czarny
3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
natka pietruszki lub selera do dekoracji

Placki jaglane:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 jajka
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 łyżeczka suszonych pomidorów
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem

Mięso pokroić w kostkę.
Cebule pokroić w piórka, marchew w talarki, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z czosnkiem, mięso obsmażyć z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać grzyby, rozmaryn, kolendrę, zalać winem, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając gorącą wodą. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami.
Mąkę uprażyć na suchej patelni, zagęścić gulasz.
Kaszę jaglaną sparzyć, wsypać do osolonej wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, wystudzić. Dodać jajka, pokrojoną drobno cebulę i seler, suszone pomidory, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, łyżką wykładać placki, smażyć na rumiano.
Placki wyłożyć na talerz, polać gulaszem, udekorować natką.
Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja już po biedzie, więc mogę potwierdzić;)

      Usuń
  2. Placki jaglane bardzo mi się podobają i na musiały smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie w tej sposób lubię podawać placki jaglane - koniecznie w towarzystwie mięsa. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie podobnie - jako placki zawsze na wytrawno

      Usuń
  4. chyba nie ma dla mnie nic tak smacznego jak wołowy gulasz. Twój wygląda naprawdę pysznie : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wołowy ma ten swój smak, pełny, treściwy

      Usuń
  5. Jaglane placuszki zainteresowały nas najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zaciekawiły mnie placki jaglane, super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jakie pyszności dzisiaj serwujesz. Świetny pomysł na pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. dziękuję, obiad był rzeczywiście pyszny;)

      Usuń
  9. Placki jaglane dla mnie mistrzostwo świata, zapisuję przepis do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj