środa, 18 listopada 2015

Dyniowa zupa-krem z imbirem

 
Sikorki już co raz częściej przylatują do nas na balkon, zaglądają przez okna do mieszkania, czekając na okruchy szczęścia w karmniku. A ja rozsłoneczniam sobie dzień dyniowym kremem z pięknym kolorze. Ale gdy już oczy się nasycą, chwytam łyżkę i rozkoszuję się smakiem najlepszej dyniowej zupy na świecie:)

Składniki:
1 dynia hokkaido (ok 1kg)
2 marchewki (ok 150g)
kawałek selera (ok 100g)
1 ząbek czosnku
750ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego
sok i skórka otarta z połowy pomarańczy
3 łyżki oliwy
3 łyżki oleju lnianego nierafinowanego
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
szczypta chili 
gałązka rozmarynu
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
natka pietruszki do dekoracji 

Dynię umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, polać oliwą, oprószyć solą, posypać listkami rozmarynu, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut, aż będzie miękka. 
Marchew obrać, pokroić w talarki, seler pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Warzywa wrzucić do garnka, wlać bulion, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać upieczoną dynię, sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować blenderem na pure. Zupę doprawić do smaku papryką, pieprzem, imbirem, zagotować jeszcze raz. Jeśli zupa będzie za gęsta podlać trochę gorącej wody.
Przed podaniem zupę polać olejem lnianym i udekorować natką pietruszki.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Kolorek ma nieziemski, pełen energii, smakuje napewno wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć jesteśmy wiernymi fankami zupy dyniowej na słodko to w taką pogodę Twoją wytrawną wersję przyjęłybyśmy z ogromną radością :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie całkiem odwrotnie: na słodko dynia w placuszkach smakuje, a zupa wytrawna jest najlepsza;)

      Usuń
  3. Uwielbiam tę zupę jesienią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda! teraz jest sezon na dynie! Ja ostatnio również robiłam taką zupkę ale bez imbiru, widać warto wypróbować coś nowego! Zapamiętam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana ale pysznie wygląda :-) zjadłabym teraz porcyjkę z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka prezentuje się naprawdę świetnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie jeszcze jedna dyńka czeka na przerobienie, mam ochotę na zupkę ale .... chyba na słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj