wtorek, 9 września 2014

Aksamitny krem z kalafiora

 Dziś na obiad aromatyczny i lekki krem z kalafiora. Jego kolor podkreśliłam szczyptą kurkumy, a smak urozmaiciłam prażonymi ziarenkami. Piekielnie ostre, niebiańsko pyszne! (albo odwrotnie;)

 Polecam również inne kremowe zupy:

Zupa krem z młodej kapusty

Zupa krem z dyni z parmezanem

Dyniowa zupa-krem z imbirem

Zupa-krem z ziemniaków z serem i chorizo

Kremowa zupa kukurydziana z nutą chrzanu

Aksamitny krem z kalafiora

Składniki:
1 litr wywaru warzywnego
1 marchew
1 pietruszka
1 ziemniak
mała główka kalafiora
szczypta kurkumy
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki kolendry
łyżka masła klarowanego
3 łyżki ziarenek na ostro
koperek

Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać, pokroić, kalafiora podzielić na różyczki, warzywa wrzucić do gotującego się wywaru, doprawić kolendrą, kurkumą i kminkiem, dodał masło, gotować do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać ziarenkami i koperkiem.
Smacznego!

1 komentarz:

Drukuj