wtorek, 9 lutego 2016

Panna cotta fit z mango (na jogurcie)

 
Dziś jest międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mam dla Was przepis na... panna cotta:) A co, to danie jest też rodem z Włoch. Pizza również będzie, ale bliżej weekendu, gdyż ciasto musi dojrzeć. 
Panna cotta to był mój dzisiejszy impuls, taka chwilowa zachcianka, wszak mamy ostatki i można bezkarnie się zajadać słodkościami;) Jednak żeby nie mieć wyrzutów sumienia, które i tak się odzywa co raz głośniej i stanowczo, deser zrobiłam na bazie domowego jogurtu. Kto próbował się bawić z domowym wyrobem jogurtów pewnie wie, że taki świeży ma delikatny smak i nie jest kwaśny. Pomyślałam więc, że z powodzeniem będzie mógł udawać śmietankę w mojej fit-wersji słynnego włoskiego deseru. Do tego mus z mango, latynoskie rytmy z głośników, słońce za oknem - i mam swój własny karnawał;)

Składniki (na 2 porcje):
300ml świeżego jogurtu (najlepiej domowego)
1 łyżeczka z dużą górką żelatyny
1-2 łyżeczki cukru waniliowego 
2 łyżki mleka/wody
1 nieduże dojrzałe mango
do posypania: kokos, biała czekolada

Żelatynę namoczyć w mleku/wodzie, zostawić na 10 minut, następnie podgrzać, ciągle mieszając, do rozpuszczenia.
Jogurt wymieszać z cukrem, wlać żelatynę, szybko wymieszać i wlać do foremek lub pucharków. Odstawić do lodówki, żeby stężał.
Mango pokroić w kostkę (bez skórki), zmiksować na mus, polać zastygnięty jogurt.
Przed podaniem można dodatkowo posypać wiórkami kokosa lub białej czekolady.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Takiej wersji panny cotty nie jadłam,koniecznie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście żeby było jeszcze bardziej fit, cukier można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy:)

      Usuń
  2. Kochana wygląda obłędnie, rewelacyjny przepis wart wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam mango więc muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robie ☺️ Zobaczymy jak bedzie efekt

    OdpowiedzUsuń

Drukuj