wtorek, 9 stycznia 2018

Amerykańskie pancakes


Śniadanie za oceanem? Pancakes oczywiście! Te puchate placuszki podbiły serca smakoszy nie tylko w USA. Najczęściej polewa się je syropem klonowym albo podaje z masłem orzechowym. 
Moje pankejki mogłabym nazwać 3 x P : pancakes, pear, peanuts (a nawet 4, bo miechunka to przecież phisalis, też jest na P:)

Składniki (na 2 porcje):
3-4 łyżki mąki
150ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
olej do smażenia

do podania:
1 gruszka
1 łyżka masła
syrop klonowy
orzeszki ziemne prażone
masło orzechowe
owoce miechunki

Jogurt wymieszać z proszkiem i sodą. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z jogurtem. Wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto wykładać łyżką na patelnię, placuszki smażyć na rumiano z obu stron.
Gruszkę obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło, wlać łyżkę syropu klonowego, włożyć gruszki i karmelizować kilka minut, aż staną się miękkie. Pancakes podawać z masłem orzechowym, gruszką, owocami miechunki, polane syropem klonowym i posypane orzeszkami.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Jak pysznie wyglądają! Takie śniadanie to uczta :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My najbardziej lubimy pankejki właśnie w duecie z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj