środa, 24 stycznia 2018

Owsiane placuszki z jabłkami

 

Otwieram oczy. Słońce już zagląda do kuchni, jakby wołało mnie na śniadanie. Pociągam się leniwie, uśmiecham się na powitanie nowego dnia. Jaki on będzie? Co przyniesie, czym zaskoczy? A może ja zaskoczę domowników i przygotuję coś pysznego. Owsiane placuszki to jest dobry pomysł. Podam je z masłem orzechowym, owocami i jogurtem. Pełnia energii gwarantowana:)
Do usmażenia tych pankejków możecie użyć gotowej mąki owsianej albo jak ja, zmielić płatki owsiane w młynku do kawy.

Składniki (na 12 sztuk):
1 duże jajko
200ml gęstego jogurtu naturalnego
1 szklanka płatków owsianych (lub 3/4 szklanki mąki owsianej)
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jabłko (np. szara reneta, szampion)
olej do smażenia
do podania: masło orzechowe, ulubione owoce, miód, dżem, jogurt

Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajko roztrzepać z cukrem, wlać jogurt, wsypać mąkę owsianą, wmieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką wykładać ciasto. Placki smażyć na małym ogniu pod przykryciem do zarumienienia (ok minuty), odwrócić na drugą stronę, smażyć na rumiano bez przykrycia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


3 komentarze:

Drukuj