niedziela, 11 października 2020

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami na talerzu posypane cukrem pudrem

 
Placuszki z jabłkami

Bywa, że człowieka przyciśnie. Myśli tylko o jednym, w brzuchu burczy, co chwila spogląda na kosz z jabłkami... Racuchów mi się zachciało;) ale już czekać na ciasto drożdżowe nie miałam ochoty. A bo wiadomo to, może bym się rozmyśliła jeszcze w międzyczasie;) I tak na szybko usmażyłam placuszki na jogurcie z jabłkami. Nie oszukujmy się, drożdżowe racuszki jednak są inne, ale te również mogą z nimi konkurować smakiem, a jeśli chodzi o szybkość przygotowania, zdecydowanie je wyprzedzają. Do zapakowania na wynos też się nadają;)

Placuszki z jabłkami

Składniki (na ok 10 sztuk):

2 jabłka (antonówka, reneta najlepiej)

200ml naturalnego jogurtu

1 łyżeczka sody

2 małe jajka

1 łyżka cukru waniliowego

ok 2/3 szklanki mąki

1 łyżka oleju + olej do smażenia

Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać jogurt, wymieszać trzepaczką, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jak śmietana. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do ciasto dodać 1 łyżkę oleju i jabłka, wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką wykładać porcje ciasta, przykryć pokrywką i smażyć na średnim/małym ogniu do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok minuty, aż będą rumiane.

Usmażone placuszki wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

Placuszki z jabłkami

4 komentarze:

Drukuj